Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ambadadorul României în Armenia, chemat la Bucureşti pentru explicaţii

Bucureşti: Ambadadorul României în Armenia, chemat la Bucureşti pentru explicaţii

DISTRIBUIȚI

 133326 – 05122014 – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul României la Erevan, Sorin Vasile, să fie chemat de urgență în Centrala MAE, pentru a da explicații în legătură cu unele comentarii pe care le-ar fi făcut la o conferință publică susținută în Armenia,potrivit Digi24. Totodată, ambasadorului i s-a solicitat să-și ceară public scuze, ceea ce diplomatul a și făcut, vineri, la două săptămâni după ce a scandalizat comunitatea armeană prin declarațiile sale.

Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am, anunță Ministerul de Externe, care „îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului”. Totuși, comentariile ambasadorului au fost făcute la 19 noiembrie, la o conferință găzduită de Universitatea Americană din Armenia.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile”, se arată în comunicatul MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional”, mai spune MAE.

România va deţine, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), iar în acest context, Ministerul Afacerilor Externe spune că va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova.

Ambasadorul a ținut o conferință la Universitatea Americană din Erevan. El a fost invitat să vorbească despre relația bilaterală, iar apoi a primit întrebări din audiență. Un student armean l-a întrebat ce este mai important pentru România – legăturile economice și politice cu Turcia sau imperativul moral de a recunoaște Genocidul armean?

Ambasadorul a avut un răspuns uluitor, scrie Civilnet.am, care a transcris de pe bandă audio cuvintele folosite de diplomatul român:

„Vorbind despre evenimentele care s-au întâmplat la începutul secolului trecut, e foarte complicat….care e moralitatea? Să recunoști, OK…Aceasta este o moralitate. Care este moralitatea dintre un cuplu normal…Un cuplu hermafrodit…da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii și cei normali…bărbați și femei, da? Sunt ei OK? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau? Deci, aceleași lucru cu….știți, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, este un subiect de controversă. Pentru un cuplu gay, pentru ei e perrfect, este modelul de familie, da? Gay”.

Autorul articolului care a semnalat comentariile ambasadorului publică o notă la finalul scuzelor prezentate vineri de diplomat: „După ce acest articol s-a viralizat, ambasadorul a fost de acord în cele din urmă să își ceară scuze. În ciuda solicitărilor repetate, în timpul conferinței și apoi, o săptămână mai târziu, prin intermediul e-mailului în care era redat transcriptul remarcilor sale, până acum refuzase să-și ceară scuze. Această întâmplare reflectă ceea ce Antonio Gramsci, un jurnalist italian, spunea despre rolul jurnalismului: că trebuie să invite publicul să iasă din pasivitatea sa mobilizându-și propria forță de emancipare. Deci, mulțumesc tuturor cititorilor care și-au manifestat indignarea prin răspândirea acestui articol, ceea ce a contribuit la obținerea unor scuze publice din parta ambasadorului Vasile”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.