Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: ANl dă aleșii locali pe mâna parchetului

Bucureşti: ANl dă aleșii locali pe mâna parchetului

DISTRIBUIȚI

133224 – 02122014 – Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţă că a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a patru foști sau actuali aleși locali  – doi primari, un fost viceprimar / consilier local și un consilier local.

Potrivit unui comunicat al ANI, Sorin Atonoaie, primar al comunei Brusturoasa (Bacău), se află în conflict de interese administrative deoarece a întocmit, semnat și aprobat o serie de documente care au stat la baza încheierii unui contract de concesiune servicii cu Asociația Crescătorilor de Animale din Zona Montană Brusturoasa (asociație în cadrul căreia soția sa deținea funcția de președinte și care a  încasat de la APIA 257.012,29 lei în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață pentru campania 2010); a încheiat și semnat în numele Consililui Local (CL) al comunei Brusturoasa, un acord de parteneriat cu Asociația pentru Educație și Dezvoltare Rurală „Ioana Radu Rosetti” Brusturoasa (asociație în cadrul căreia soția sa deținea funcția de președinte) și un contract de finanțare POSDRU/52/5.2/G/28112 cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (AMPOSDRU) pentru proiectul „Viitorul tău e în mâinile tale”, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 856.754 lei; a aprobat 23 referate de necesitate în baza cărora s-au achiziționat direct produse de la societatea comercială al cărei asociat și administrator este fratele său, plata făcându-se prin semnarea de către acesta 16 ordine de plată cu o valoare totală de 41.831 lei); a inițiat un proiect de hotărâre prin care a propus alocarea sumei de 15.000 Lei din bugetul local pentru organizarea Zilei Comunei Brusturoasa, sumă din care a fost achitată și o factură emisă de către societatea comercială al cărei administrator este soția sa.

El a încălcat, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003, și ale Legii nr. 393/2004.

Sorin Atonoaie se află, totodată şi în conflict de interese penal deoarece a stabilit redevența și a modificat obiectul Contractului de concesiune servicii, fără aprobarea CL; a încheiat și semnat, în numele CL, acordul de parteneriat și contractul de finanțare, fără a exista o hotărâre de CL în acest sens; a achiziționat direct produse de la societatea comercială al cărei asociat și administrator este fratele său, plata făcându-se prin semnarea de către acesta a 16 ordine de plată; a achiziționat direct, de la societatea comercială la care soția sa a avut calitatea de asociat și a deținut funcția de administrator, produse în valoare de 3.000 lei.

Având în vedere acestea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Sorin Atonoaie a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de Codul Penal al României.

Chiriac Nicolae, fost viceprimar al orașului Broșteni din judeţul Suceava (perioada 17 iunie 2009 – 13 iunie 2011) și fost consilier local (mandatul 2008 – 2012), se află în conflict de interese administrativ Și penal deoarece, în calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii CL Broșteni privind organizarea pășunatului în anul 2010 la nivelul orașului Broșteni, în temeiul căreia a fost încheiat un contract de închiriere între CL și AsociațiaCrescătorilor de Animale ”Ciobănașul”, Broșteni (asociație în cadrul căreia deține calitatea de membru și președinte).

El a încălcat, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003 şi ale Legii nr. 393/2004, precum și dispoziţiile Codului Penal al României.

Având în vedere acestea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Chiriac Nicolae a infracțiunii de conflict de interese.

Iancu Beschiu, primar al comunei Jina din judeţul Sibiu, este în conflict de interese administrativ Și penal deoarece a efectuat plăţi în valoare de 16.648,6 lei către societatea comercială în cadrul căreia deţine calitatea de asociat, iar cumnatul său deţine funcţia de administrator; a încheiat un contract de servicii silvice cu societatea comercială al cărei asociat unic este Asociaţia Pădurile Jinei în cadrul căreia deţine calitatea de preşedinte, iar, în perioada 2011 – 2013, a semnat ordine de plată în baza cărora a efectuat plăţi către societatea comercială, în valoare de 1.624.980,57 lei.

El a încălcat, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003 și ale Legii nr. 393/2004, precum și dispoziţiile Codului Penal al României.

Având în vedere acestea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sălişte în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Iancu Beschiu a infracțiunii de conflict de interese.

Dorel Petcu, consilier local în cadrul CL Lipova, judeţul Arad, este în conflict de interese administrativ şi penal deoarece, în calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea a șase hotărâri ale CL Lipova cu privire la înființarea unei societăți comerciale de interes public și a unei asociații de dezvoltare intercomunitară, precum și participarea Primăriei Lipova în calitate de asociat persoană juridică în cadrul acestora. Ulterior, Petcu a încheiat cu  societatea  comercială un contract de muncă, el fiind angajat pe funcția de casier începând cu data de 8 noiembrie 2011.

Petcu a încălcat, astfel, dispozițiile Legii nr. 215/2001 și ale Legii nr. 393/2004, precum și dispoziţiile Codului Penal al României.

De asemenea, în calitate de agent de asigurări, Petcu a emis opt polițe de asigurare pentru autovehiculele transmise cu titlu gratuit de către primărie în administrarea societății comerciale, ulterior, întocmind dispoziții de plată împreună cu referatele prin care se solicită aprobarea decontării cheltuielilor cu asigurarea vehiculelor.

Având în vedere acestea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Dorel Petcu a infracțiunii de conflict de interese. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.