Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Lotul Alina Bica a fost trimis în judecată

Bucureşti: Lotul Alina Bica a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

133547 –  15122014  – Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în stare de arest preventiv, care, la data faptelor, era reprezentanta Ministerului Justiţiei în componența Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a Crinuţei Dumitrean, în stare de arest preventiv, la data faptelor preşedinte ANRP şi preşedinta CCSD, a lui Sergiu Ionuţ Diacomatu, sub control judiciar, vicepreşedinte ANRP, a deputatului Cătălin Florin Teodorescu, a lui Remus Virgil Baciu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în altă cauză, a Oanei Vasilescu, sub control judiciar, jurist, şef birou în cadrul Ministerului Justiţiei, a lui Dragoş George Bogdan, în stare de arest preventiv, a Lăcrămioarei Alexandru, în stare de arest preventiv.

Toţi aceştia au fost membri ai CCSD şi au fost timişi în judecată pentru pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, evaluator, şi a lui Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că la data de 15 martie 2011, Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai CCSD din cadrul ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Stelian Gheorghe și alte persoane.

Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul Nuţiu, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii CCSD, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii CCSD au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate, este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi chiar pronunţarea hotărârii pilot Maria Atanasiu vs. România, în anul 2012, din cauza unor accentuate întârzieri în soluționarea cererilor de despăgubire.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani aparținând inculpaților Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan, Alexandru, Stelian şi Nuţiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, în rechizitoriu, procurorii au solicitat instanței menținerea măsurii preventive a arestării față de inculpații față de Bica, Bogdan, Alexandru, Nuţiu şi Dumitrean, precum și menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de Stelian, Diacomatu, Teodorescu Și Vasilescu, dar și menținerea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi sumelor de bani aparținând inculpaților.

Având în vedere că procedurile de citare faţă de inculpatul deputatul Attila Gabor Marko nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.  – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.