Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Mai multi abonati

Bucureşti: Mai multi abonati

DISTRIBUIȚI

133412 – 09122014 – La data de 30 iunie 2014, numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a inregistrat o crestere de 5,4%, ajungand la 6,6 milioane, fata de 6,3 milioane la 30 iunie 2013, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANCOM).

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a ajuns astfel la 89%, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate si publicate de ANCOM in Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru prima jumatate a anului 2014.

Cei mai multi abonati continua sa utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului, 4,21 milioane (in crestere cu aproape 6% fata de perioada similara a anului 2013), pe locul secund clasandu-se retelele satelit de tip DTH prin intermediul carora receptionau servicii de programe TV 2,37 milioane de abonati (in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2013). Desi numarul abonatilor prin tehnologia IP este mic, acesta inregistreaza constant cresteri semnificative: 42% fata de jumatatea anului 2013, adica de la 46 de mii de abonati la 65 de mii de abonati.

In ceea ce priveste distributia abonatilor intre mediul rural si urban, proportiile pastreaza aceleasi tendinte ca si in anii precedenti, 61% din totalul abonatilor fiind din mediul urban, cei mai multi dintre ei, aproape 80%, avand abonament la cablu. In mediul rural, proportia majoritara revine abonatilor la servicii prin retele satelit de tip DTH, 62,3% dintre utilizatori fiind abonati la acest tip de suport de retransmisie.

Este de remarcat ca serviciile de retransmisie a programelor in format digital isi continua cresterea observata in ultimele perioade, astfel ca, la 30 iunie 2014, din totalul abonatilor la serviciile de retransmisie, peste 4 milioane receptionau programele media audiovizuale in format digital, in crestere cu aproape 9% fata de perioada similara a anului 2013. Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere – 59% – o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH), urmati de abonatii la cablu, cu 39%, abonatii la IP TV inregistrand o cota de 2%.

Din cei peste 4,2 milioane de abonati la servicii de retransmisie prin retele de cablu, aproape 1,6  milioane beneficiau de servicii in format digital (in crestere cu aproape 16% fata de jumatatea anului 2013), ceea ce inseamna o rata de penetrare, la nivel de gospodarii, a acestor servicii, de 21,3.

Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania in prima jumatate a anului 2014 a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, si poate fi consultat pe site-ul ANCOM. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.