Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul de Externe: Oricât ne-am dori o relaţie mai bună cu...

Bucureşti: Ministrul de Externe: Oricât ne-am dori o relaţie mai bună cu Rusia, nu putem face abstracţie că suntem membri NATO şi UE

DISTRIBUIȚI

133421 –  10122014 –  Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marti ca sistemul antiracheta de la Deveselu reprezinta o preocupare pentru Moscova intrucat acesta este o garantie ca Romania nu se va intoarce sub o alta sfera de influenta.

Seful diplomatiei romane a demontat argumentul venit dinspre Federatia Rusa potrivit caruia sistemul instalat la Deveselu „ar afecta capacitatea de descurajare nucleara a Moscovei”.

„Nu poti spune ca 24 de interceptori care vor fi plasati in Romania, impreuna cu alti 24 de interceptori care vor fi, probabil, plasati in Polonia in 2018, pot sa afecteze capacitatea Rusiei de a lovi cu sute de rachete intercontinentale, cu o capacitate deosebita, cu tot felul de masuri de protectie si de deviere a eventualilor interceptori”, a explicat Aurescu, la Digi 24.

Ministrul a sustinut ca singurul argument in virtutea caruia Rusia nu este de acord cu sistemul antiracheta de la Deveselu este unul politic.

„Argumentele sunt foarte clare, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere juridic. Ramane un singur argument, cel politic. De ce acest sistem provoaca preocupare la Moscova? Pentru ca el reprezinta in Romania, prin baza de la Deveselu, o prezenta permanenta americana pe teritoriul Romaniei, deci o garantie de securitate pe care Romania o are si care reprezinta garantia faptului ca Romania nu se va intoarce sub o alta sfera de influenta”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a completat ca, in relatia cu Rusia, Romania nu poate face abstractie de calitatea sa de membru NATO si UE. „Din pacate, in acest moment, oricat ne-am dori sa avem o relatie mai buna cu Federatia Rusa, nu putem sa facem abstractie de relatiile dintre aceste organizatii-cheie care ne asigura NATO – securitatea, Uniunea Europeana – accesul la un sistem de valori la un standard economic de un anumit tip, nu putem sa facem abstractie de aceste realitati. Romania va actiona in continuare alaturi de partenerii sai din NATO si de statele membre ale Uniunii Europene intr-un mod coeziv”, a afirmat Aurescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.