Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Semnal de alarmă

București: Semnal de alarmă

DISTRIBUIȚI

 133523 –  12122014  – Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), in parteneriat cu Universitatea Româno-Americana, a organizat vineri conferința „De vorbă cu parinȚii – Situația drepturilor copiilor cu dizabilități în România”. Conferința și-a propus sa aducă în atenție situația drepturilor copiilor cu dizabilități din România la finele anului 2014, pornind de la cazuistica CEDCD, a principalelor tipuri de încălcări ale acestor drepturi, precum și a demersurilor necesare în acest sens.

Astfel, doar în anul 2014, la nivelul CEDCD au fost înregistrate 387 de solicitări de consiliere și asistență din partea părinților. Principalele tipuri de încălcări de drepturi sesizate au vizat următoarele: neacordarea gradului de handicap corespunzător – 83, neplata indemnizațiilor de asistent personal – 74, restricționarea accesului la educație – 57, absența educației adaptate și de calitate – 53, absența serviciilor de recuperare și intervenție timpurie – 51, absența/restricționarea accesului la servicii medicale – 18, potrivit datelor furnizate de CEDCD.

Reprezentanţii CEDCD au precizat că, deși în topul solicitărilor cu privire la încălcarea anumitor drepturi se află aspecte legate de gradul de handicap și neplata îndemnizațiilor, în peste 85% din totalul solicitărilor, părinții au sesizat probleme legate de dreptul la educație.

”Aceste cifre nu reflectă doar efortul organizației noastre, ci un fenomen masiv de încălcare a drepturilor copiilor cu dizabilități în România. În condițiile în care 387 de solicitări ale părinților s-au îndreptat doar către o organizație nonguvernamentală, acest fapt traduce absența rolului activ al autorităților de a-și îndeplini misiunea. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă cu privire, în special, la dreptul la educație al copiilor cu dizabilități, care reprezintă punctul nevralgic al abuzurilor. Atragem atenția autorităților de resort asupra faptului că ratificarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități impune obligații clare și ferme privind educația incluziva”, a declarat Mădălina Turza, președinte CEDCD.

În lume există aproximativ un miliard de persoane cu dizabilități, însumând un total de 15% din populația globului, iar 80% dintre aceștia trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare.

Cea mai mare parte a acestora se confruntă cu discriminarea, abuzul și izolarea.

În România, numărul total al persoanelor cu dizabilități este 709.216, 70.647 fiind copii, iar 31.132 dintre aceștia sunt neșcolarizați.

Dintre copii cu dizabilități înregistrați, 1.760 sunt încadrați în grad de handicap ușor; 20.121 sunt încadrați în grad de handicap mediu; 13.861 sunt înregistrați ca având grad de handicap accentuat, iar 34.905 de copii sunt încadrați în grad de handicap grav. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.