Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Scrisoare către Parlament

Bucureşti: Scrisoare către Parlament

DISTRIBUIȚI

 134326 – 28012015 – Mai multe organizatii non-guvernamentale au cerut Parlamentului, marti, prin intermediul unei scrisori, ca in legile sigurantei nationale sa se introduca „o interdictie expresa a recrutarii de colaboratori sau agenti din cadrul presei de catre serviciile de informatii”. In plus, acestea saluta ca „necesara” demisia lui George Maior din fruntea SRI.

Scrisoarea este semnata de APADOR-CH, ActiveWatch, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Militia Spirituala, Fundatia Ceata, Asociatia Geo-Spatial.org, Asociatia Funky Citizens, Centrul de Resurse Juridice si Centrul pentru Jurnalism Independent CJI, potrivit unui comunicat comun.

Aceste noua ONG-uri subliniaza de la inceput ca demisia lui George Maior este una „fireasca si necesara”, aducand in discutie „atacuri si presiuni pe care le-a facut la adresa CCR”, pe marginea legii Big Brother.

„Organizatiile semnatare considera fireasca si necesara demisia sefului SRI, George Maior, avand in vedere repetatele atacuri si presiuni pe care le-a facut in ultima perioada la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei si a altor opozanti ai legilor Big Brother”, se arata in document.

„In acest context solicitam public parlamentului sa introduca in legile sigurantei nationale o interdictie expresa a recrutarii de colaboratori sau agenti din cadrul presei de catre serviciile de informatii. In acest fel opiniile si ideile transmise de presa vor reflecta doar convingerile ziaristilor si nu ordinele primite de unii dintre acestia de la serviciile de informatii”, continua comunicatul.

Potrivit ONG-urilor, raspunsul lui George Maior la intrebarea „Cum sta Romania cu ofiterii acoperiti din presa?” reprezinta o recunoastere publica a acestuia.

Intr-un interviu difuzat, sambata seara, de B1 Tv, fostul sef al SRI a precizat: „Cum stau toate statele democratice europene. Ofiterul acoperit este o arma speciala a tuturor serviciilor de informatii. Sarcina lui este sa aduca informatii de securitate nationala pentru stat si cu asta, basta”.

„Recunoasterea publica a directorului SRI privind existenta in presa de agenti/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenta ofiterilor acoperiti in mass-media. Reamintim ca pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covarsitoare de voturi) rezolutia Norme standard pentru libertatea presei in Uniunea Europeana. Rezolutia cere, intre altele, statelor membre, sa adopte legislatia necesara pentru a preveni infiltrarea in redactii a ofiterilor de informatii”, se mai arata in scrisoare.

Nu in ultimul rand, organizatiile semnatare cer autoritatilor „si sa nu se grabeasca cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emotiilor, reale sau provocate”.

„Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt in lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retentia datelor, a fost invalidata de Curtea de Justitie a UE. Daca va fi necesara o noua directiva privind stocarea datelor, desigur ca va fi adoptata.

Directivele privind cartelele prepay si cea privind securitatea cibernetica se afla in stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicitam autoritatilor romane sa renunte la excesul de zel si sa initieze reglementari interne numai dupa adoptarea directivelor europene in aceste materii”, se mai arat in comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.