Acasă Externe Letonia: Justiția vrea bani pentru penitenciare

Letonia: Justiția vrea bani pentru penitenciare

DISTRIBUIȚI

 134436 – 30012015 – Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului JAI, de la Riga, organizat sub egida Președinției letone a Consiliului UE. La inițiativa României, Președinția a inclus pe agenda reuniunii problema identificării unor soluții la nivelul UE în ceea ce privește alocarea de resurse financiare pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Acest demers este justificat de impactul acestora asupra aplicării instrumentelor UE de cooperare judiciară în materie penală precum și asupra nivelului de încredere reciprocă dintre statele membre. Ministrul Cazanciuc a prezentat un proiect de scrisoare, prin care aduce în atenția Comisiei Europene necesitatea analizei acestui aspect, în vederea finanțării adecvate.

În cadrul reuniunii, miniștrii justiției din statele membre au abordat aspecte legate de răspunsul autorităților judiciare față de combaterea terorismului, subliniindu-se necesitatea unei reacții comune urgente la nivelul UE.

Un alt punct important pe agendă l-a constituit pachetul legislativ privind protecția datelor cu caracter personal, discuțiile concentrându-se asupra clarificării domeniului de aplicare al proiectului de regulament și al directivei.

Miniștrii au avut, de asemenea, un prim schimb de opinii cu privire la promovarea soluțiilor și instrumentelor digitale pentru justiție, cu accent pe comerțul electronic și E-justiție.

În cadrul discuțiilor privind Parteneriatul Estic, raportându-se la experiența României acumulată în cursul procesului substanțial de reformă a justiției, oficialul român a subliniat importanța angajamentului politic al partenerilor estici în ceea ce privește implementarea reformelor necesare în domeniul sistemului judiciar și al combaterii corupției. Cazanciuc a afirmat totodată deschiderea României înspre derularea unor schimburi de experiență și bune practici cu toate statele membre ale Parteneriatului Estic.

Din perspectiva relațiilor bilaterale, ministrul Cazanciuc a făcut o prezentare succintă a proiectelor prin intermediul cărora Ministerul Justiției de la București a acordat asistență colegilor din Republica Moldova și a afirmat hotărârea de a sprijini în continuare autoritățile din Republica Moldova în procesul de reformă instituțională și normativă, în conformitate cu standardele UE, potrivit unui comunicat al MInisterului Justiţiei. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.