Acasă Sud Arges Vâlcea: Membrii unei grupări specializată în şantaj, ridicaţi de procurorii DIICOT

Vâlcea: Membrii unei grupări specializată în şantaj, ridicaţi de procurorii DIICOT

DISTRIBUIȚI

133985 –13012015 – Procurorii DIICOT Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt au efectuat marţi 29 de percheziţii în judeţul Vâlcea şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane fizice şi juridice, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări organizate, specializată în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2008, la Râmnicu Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din cinci membri, la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat coordonat pentru săvârşirea infracţiunilor anterior menţionate.

Membrii grupării identificau persoane potente financiar din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării  le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate.

Intenţia membrilor grupării era de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei.

Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.

O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea aflau direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau faţă de alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate  modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.

De asemenea,  victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi  al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”. Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800.000 euro. La sediul DIICOT Vâlcea au fost aduse 13 persoane pentru audieri, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.