Acasă Economie Austria: Hidroelectrica a câştigat la Viena procesul privind lucrările de retehnologizare

Austria: Hidroelectrica a câştigat la Viena procesul privind lucrările de retehnologizare

DISTRIBUIȚI

135105 – 26022015Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv in fata instantelor din Viena contestatia la cererea Hidroelectrica de executare a garantiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, in suma totala de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrarile de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, se precizeaza intr-un comunicat.

In anul 2004 Hidroelectrica a incheiat cu consortiul Andritz- Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti, Izbiceni. Cele 5 centrale puse in functiune in perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalata de 13,5 MW. Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Acestui consortiu i s-au acordat, inca din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Portile de Fier 1, Portile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depaseste suma de 1 miliard de euro.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate in perioada 2006-2013, iar pe parcursul derularii contractului, in perioada de garantie, a aparut fenomenul de coroziune. Toate componentele din otel inox ale turbinei si aparatului director au inceput sa corodeze, aspect adus la cunostinta consortiului Andritz – Voith, care a fost notificat sa ia masuri de remediere sau inlocuire. Pe fondul refuzului consortiului Andritz – Voith de a-si asuma responsabilitatea pentru fenomenul de coroziune si a faptului ca mai existau si alte probleme tehnice nerezolvate, in luna iulie 2014, Hidroelectrica a solicitat Unicredit Austria executarea garantiilor bancare de buna executie emise de cele doua firme, in valoare totala de 15,6 milioane euro.

Atât Voith Hydro Holding GmbH cât şi Andritz Hydro GmbH au efectuat demersuri menite să blocheze executarea scrisorilor de garanție bancară prin inițierea unor proceduri judiciare în fața instanțelor austriece. Intr-o primă etapă, printr-o procedura sumara si fara citarea Hidroelectrica, cele doua firme, Andritz – Voith, au obtinut in Austria suspendarea provizorie a executării scrisorilor de garantie, condiționată de demararea procedurilor arbitrale în cadrul cărora contractorii să își dovedească pretențiile pe fondul cauzei.

În aceste condiții, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar EURO INSOL, a contestat măsurile dispuse de judecătorul austriac având caștig de cauză în fața primei instanțe – Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea măsurii de suspendare. Pe 19.02.2015 Curtea Regională din Viena a respins si apelul declarat de Andritz, hotararea devenind definitiva si executorie, urmand ca Hidroelectrica, in cursul saptamanii viitoare, sa execute scrisoarea de garantie.

La sfarsitul lunii martie, se va transa definitiv si litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se asteapta la aceeasi solutie de respingere a apelului, urmand ca si acestui contractor sa-i fie executata scrisoarea de garantie de aproximativ 8 milioane de euro.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.