Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Eduard Hellvig, propunerea pentru conducerea SRI

Bucureşti: Eduard Hellvig, propunerea pentru conducerea SRI

DISTRIBUIȚI

134951 – 20022015 – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi seara, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că l-a propus pe europarlamentarul Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI, rămasă vacantă după demisia lui George Maior.

“După cum ştiţi, ambele servicii secrete au rămas în ultima perioadă fără directori, atât SRI, cât şi SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluţii în viaţa politică şi în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenţia publicului. Am considerat că în această perioadă este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziţia de director al SRI. În această seară am semnat scrisoarea către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi l-am propus pe domnul Eduard-Raul Hellvig pentru poziţia de director al SRI. În cursul zilei de astăzi, am avut întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare şi le-am adus la cunoştinţă această intenţie pe care o am. De asemenea, am vorbit cu cei doi preşedinţi, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil, în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere această chestiune”, a declarat preşedintele Iohannis.

Întrebat ce îl recomandă pe Eduard Hellvig pentru această funcţie, preşedintele Iohannis a explicat: “Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun pentru funcţia de director la SRI am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, care are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea SRI şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu. Pe de altă parte, am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare, unui parcurs de europenizare şi pentru SRI. SRI a câştigat foarte mult ca şi imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile şi s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director SRI şi am convingerea că domnul Hellvig va face aceste lucruri”.

În ceea ce priveşte nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), rămasă vacantă după ce în Teodor Meleşcanu a demisionat înainte de campania prezidenţială din 2014, preşedintele a spus: “Nu am dorit să fac nominalizările împreună, astfel că acum vorbim doar de o nominalizare la SRI, urmând ca în perioada următoare să fac o nominalizare, la momentul potrivit, şi pentru Serviciul de Informaţii Externe”.

Totodată, șeful statului a fost întrebat ce se va întâmpla cu șefia DIICOT, după arestarea Alinei Bica.

„Aștept cu mare interes o propunere venită de la ministrul Justiției. Când va veni cu o propunere o să discutăm și intrăm pe procedură”, a precizat Klaus Iohannis. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.