Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ghidul de finanţare pentru programul Rabla, dezbatere publică

Bucureşti: Ghidul de finanţare pentru programul Rabla, dezbatere publică

DISTRIBUIȚI

134842 – 16022015 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a susținut luni o conferință de presă care a avut ca temă Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla) ediția 2015. “Timp de 10 zile, începând de astăzi, Ghidul de finanțare va fi supus dezbaterii publice. Imediat după această consultare Rabla va demara cu etapa de validare a producătorilor în program, pentru ca, în cursul lunii martie, să poată fi accesat de către toți românii care vor să-și înlocuiască autovehiculele vechi, poluante, cu altele noi și cu emisii mult scăzute”, a anunțat ministrul Mediului.

Programul din acest an are alocat un buget de 200 de milioane de lei, cu 33% mai mult față de anul precedent. Astfel, vor fi puse la dispoziția românilor 25.000 de tichete electronice dintre care 20.000 vor fi adresate persoanelor fizice iar 5000 persoanelor juridice.

„Cuantumul primei de casare se păstrează la fel ca anul trecut, la 6500 de lei pentru fiecare beneficiar, cu precizarea importantă că valoarea eco-bonusurilor destinate achiziției de mașini mai puțin poluante s-a triplat. Mai exact, dacă anul trecut valoarea eco-bonusului a fost stabilită la 500 de lei, anul acesta valoarea unui eco-bonus este de 1500 de lei. Un beneficiar care dorește o mașină mai puțin poluantă poate obține maximum două eco-bonusuri, în situația în care mașina aleasă respectă cumulat două dintre condițiile stabilite prin ghid la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9500 de lei pe care AFM o va susține în sistem nerambursabil în acest caz”, a mai subliniat ministrul.

Pentru accesarea unui eco-bonus (1500 de lei+prima de casare) românii trebuie să aleagă să-și înlocuiască mașinile vechi cu unele care să respecte una din următoarele condiții: achiziționarea de autovehicule noi, al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km; autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6 în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015.

Un beneficiar care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz.

            Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul „Rabla” rămâne valabil în acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în program.

„O precizare importantă se referă la posibilitatea proprietarului înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou. Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere”, a menţionat ministrul Mediului. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.