Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Klaus Iohannis: “Am convenit cu partidele să avem un nou pachet...

Bucureşti: Klaus Iohannis: “Am convenit cu partidele să avem un nou pachet de legi privind alegerile până la sfârşitul sesiunii parlamentare”

DISTRIBUIȚI

iohannis-parlament_uj 134663 – 09022015“Chiar si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scoasa din sfera populismului. Actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat si ne dorim un parlament mai mic, dar nu pentru ca democratia e prea costisitoare, ci pentru ca dorim un parlament mai eficient si mai reprezentativ”, a afirmat presedintele Iohannis in discursul sustinut miecuri in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

“Sunteti chemati sa dati un raspuns adecvat romanilor din diaspora. Am constatat ca exista vointa politica din toate partile. A gandi votul romanilor din diaspora in sensul avantajului sau dezavantajului electoral e o capcana pe care cred ca avem intelepciunea sa o evitam. Nu e rolul presedintelui sa spuna care din solutiile tehnice e mai buna. Pentru asta exista specialisti, iar pentru solutie exista vot. Dar e datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tuturor romanilor e respectat. O alta practica la care va trebui sa renuntam e cea a schimbarilor de fatada. S-au mai facut in Romania cosmetizari de institutii, dar care nu au dus la tranformari reale. Aparenta schimbarii care ascunde rezistenta la schimbare nu e o solutie, mai devreme sau mai tarziu cei care o practica deconteaza la vot, pentru ca oamenii vad si inteleg. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor. Modificarea legislatiei privind finantarea partidelor trebuie sa duca la cresterea transparentei, integritatii si participarii, dar si la disparitia unor fenomene absolut nedorite precum mita sau turismul electoral. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat galeti si nici festivaluri de resurse nelimitate despre a caror provenienta toata lumea se intreaba, dar nimeni nu raspunde. In urma consultarilor cu partidele, am convenit un calendar care presupune ca pana la finele sesiunii sa avem un nou pachet de legi privind alegerile, votul din diaspora, finantarea partidelor. Ma astept ca acest calendar sa fie respectat. In acest fel vom arata ca reforma institutiilor politice a fost demarata si ca atunci cand dezbatem si suntem responsabili chiar daca avem pareri diferite putem construi pentru Romania. Prin respectarea calendarului, Parlamentul are posibilitatea de a indeplini o asteptare, de a incepe sa recastige autentic increderea oamenilor. Schimbarea de legislatie nu va fi suficienta simpla, ci doar insotita de io schimbare de mentalitate si atitudine.  Publicul se uita si evalueaza omenii pe care ii sustineti si promovati de la nivel locala pana la nivel central”, a mai spus seful statului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.