Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Lucia Vraga: Lipsa programelor de îmbunătăţire a calităţii aerului este o...

Bucureşti: Lucia Vraga: Lipsa programelor de îmbunătăţire a calităţii aerului este o problemă naţională gravă

DISTRIBUIȚI

135081 – 25022015Lipsa programelor de îmbunătăţire a calităţii aerului pe temen lung este o problemă naţională gravă, complet ignorată de Guvernul condus de Victor Ponta, atrage atenţia deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

În cadrul unei declaraţii politice susţinute ieri, în Camera Deputaţilor, parlamentarul liberal trage un semnal privind  creşterea problemelor de sănătate cauzate de calitatea scăzută a aerului, de poluarea marilor oraşe din România.

Nu este o surpriză că suntem expuşi la extrem de mulţi factori de poluare, care acţionează în timp asupra plămânilor, cauzând afecţiuni ale sistemului respirator. În ţara noastră, unul din zece români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, iar numărul de astmatici adulţi şi copii este într-o creştere vizibilă. România se situează pe locul al şaptelea ca mortalitate prin bolile respiratorii în Uniunea Europeană şi pe locul al cincilea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar. Prin expunerea la poluare, imunitatea organismului scade şi riscul de infecţii respiratorii sporeşte. Peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România este identificată ca fiind la risc de boli pulmonare, care deseori sunt asociate cu boli de inimă, diabet sau osteoporoză”, subliniază Lucia Varga.

Potrivit fostului ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, aceste cifre sunt îngrijorătoare, ca amploare şi ca efecte. De asemenea, “conştientizarea efectelor poluării din marile oraşe asupra sănătăţii noastre nu trebuie lăsată numai la nivel de informaţii prezentate în mediul online. Premierul Victor Ponta, împreună cu miniştrii sănătăţii, al mediului, apelor şi pădurilor, în parteneriat cu autorităţile locale trebuie să se implice în punerea în practică a politicilor, pentru îmbunătăţirea  calităţii mediului, dar în special a aerului în marile oraşe”, mai susţine Varga.

Stimaţi guvernanţi, gradul de sănătate a populaţiei se transpune în mod direct asupra nivelului de trai şi asupra prosperităţii unei societăţi în ansamblul său. Ocupaţi-vă de ceea ce este cu adevărat important, acţiuni concrete de creştere a calităţii vietii şi luaţi măsurile necesare reducerii poluării până nu este prea tarziu! Nu uitaţi că, de fapt, prin asigurarea unui mediu curat, eliminaţi cauzele îmbolnăvirii populaţiei şi economisiţi banii alocaţi altminteri pentru tratamente costisitoare şi de lungă durată”, a declarat deputatul Lucia Varga.  – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.