Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Situaţia din Ucraina dezbătută de ambasadorul Ucrainei la București

Bucureşti: Situaţia din Ucraina dezbătută de ambasadorul Ucrainei la București

DISTRIBUIȚI

 ba - teofil bauer134497 – 03022015 –  Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut  pe 3 februarie, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, la inițiativa părții române. Cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE, cu accent pe perspectivele negocierilor pentru avansarea unei soluții a conflictului armat din sud-estul Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a condamnat intensificarea violențelor în sud-estul Ucrainei și atacurile asupra populației civile. De asemenea, a evocat cu regret lipsa unor rezultate pozitive ale reuniunii Grupului Trilateral de Contact care a avut loc la Minsk, la 31 ianuarie. A apreciat cu atât mai îngrijorătoare propunerea separatiştilor din regiunile Donețk și Lugansk de revizuire a documentelor de la Minsk, dar şi lipsa de deschidere a acestora pentru discutarea aspectelor critice legate de populația civilă din sud-estul Ucrainei, de implementarea încetării focului și retragerii armamentului greu.

În ce privește cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parțială, Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces și este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odesa, și Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare.

Ministrul de externe a transmis aşteptarea părţii române ca aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parțială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparțial, transparent și predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic.

Ambasadorul Bauer a adresat mulţumirile părţii ucrainene pentru susţinerea acordată de România în contextul evoluţiilor de securitate din estul Ucrainei, inclusiv cu ocazia reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE. De asemenea, a expus analiza părţii ucrainene cu privire la evoluţiile pe termen scurt ale situaţiei din est, respectiv asupra perspectivelor demersurilor diplomatice de soluţionare.

A asigurat, în ce priveşte realizarea mobilizării parţiale, că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic, şi a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.