Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Zlotea, la judecată

Bucureşti: Zlotea, la judecată

DISTRIBUIȚI

 134975 – 20022015 – Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marian Zlotea, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu alţi directori şi inspectori de Direcţii Sanitare, pentru fapte de corupţie. Potrivit unui comunicat al DNA, Marian Zlorea a fost trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la luare de mită în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni săvârşite în perioada în care a fost preşedintele ANSVSA.

Doina Constanţa Lupu, fost director coordonator la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti (DSVSAB), dar şi fostul director adjunct al instituţiei Marius Hofman vor fi judecaţi pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Mădălina Ioana Podosu, fost director director coordonator la DSVSA Ilfov, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către persoana care are sarcina de a supraveghea sau controla agenţi economici privaţi, dacă se obţin direct sau indirect foloase necuvenite şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Foştii inspectori DSVASB Iulian Alexandru Hofman şi Robert George Bejan vor ajunge în faţa instanţei pentru luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată, în timp ce Vicenţia – Andreea Hofman va fi judecată pentru luare de mită în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

De asemenea, DNA a decis trimiterea în judecată, pentru luare de mită, şi a inspectorilor DSVSAB Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Gabriela Macarie, Maria Dulgheriu, Aurica Mitrana, Aida Gabriela Păuna, Ionica Sfetcu, Ciprian Ştefăniţă Stanciu şi Dionisie Căileanu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2009 – mai 2010, Marian Zlotea, în calitate de preşedinte al ANSVSA, împreună cu Doina Lupu, Marius Hofman şi Mădălina Ioana Podosu, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi Andreea Hofman, care ar fi acţionat pentru a obţine, direct sau indirect, foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcţiilor deţinute, de la agenţii economici pe care îi supravegheau şi-i controlau pe linie sanitar – veterinară şi siguranţa alimentelor.

Concret, Zlotea în repetate rânduri, ar fi determinat conducerea DSVSA Bucureşti, respectiv pe  Doina Lupu şi pe Marius Hofman, să abuzeze de funcţiile deţinute pentru a procura produse alimentare necesare realizării unor acţiuni sociale (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susţinerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului ANSVSA, dar şi al altor instituţii), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceştia din urmă îşi determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenţii economici pe care îi controlau şi autorizau pe linie sanitar veterinară şi siguranţa alimentelor.

„În aceeaşi perioadă,  Marian Zlotea, folosindu-se de autoritatea şi prerogativele ce derivă din funcţia publică deţinută, a condiţionat menţinerea pe funcţii şi păstrarea locului de muncă la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecţie şi Control şi Serviciului Igienă Veterinară, de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei de către fiecare inspector(reprezentând o cotizaţie lunară pentru formaţiunea politică din care făcea parte inculpatul), plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010”, se arată în documentele anchetatorilor.

DNA precizează că, în perioada noiembrie – decembrie 2011, Zlotea ar fi primit prin intermediul şi cu ajutorul lui Marius Hofman şi Dionisie Căileanu, suma de 143.000 de lei, de la administratorul unor supermarketuri. Pentru a masca mita, au fost încheiate două contracte fictive de prestări servicii. Această sumă de bani ar fi fost pretinsă şi primită de Marian Zlotea pentru a favoriza şi a proteja magazinele respective de controalele DSVSA judeţene şi DSVSA Bucureşti pe linie sanitar – veterinară şi siguranţa alimentelor.

De asemenea, în intervalul 2009 – mai 2010, în repetate rânduri, Doina Lupu, Marius Hofman şi Mădălina Podosu ar fi pretins şi primit bani sau alte foloase necuvenite ori au acceptat promisiunea unor astfel de foloase, „în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act contrar privitor la îndatoririle de serviciu, cu ocazia controalelor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau în afara acestor controale efectuate la agenţii economici de pe raza municipiului Bucureşti”. Anchetatorii au mai arătat că suspecţii din acest caz ar fi primit şi acceptat promisiunea de bunuri necuvenite, pentru a interveni în actul de control al unor subalterni, determinându-i pe aceştia să nu aplice sancţiuni ori să aplice amenzi în cuantum minim unor agenţi economici din municipiul Bucureşti. În acelaşi mod ar fi procedat şi Iulian Hofman şi Robert Bejan în perioada 2008 – mai 2010.

„În perioada 2008 – iunie 2010, inculpaţii Hofman (fostă Iancu) Andreea – Vicenţia, Macarie Gabriela, Porumbel Bogdan, Drăghici Elena, Stanciu Ciprian – Ştefăniţă, Mitrana Aurica, Păuna Aida – Gabriela, Sfetcu Ionica şi Dulgheriu Maria, în calitate de inspectori la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti, în repetate rânduri, cu ocazia controalelor sanitar – veterinare efectuate sau în afara acestor controale, dar în legătură cu funcţia şi îndatoririle de serviciu, au pretins şi au primit bani şi bunuri necuvenite de la principalele supermarketuri din ţară sau alţi agenţi economici, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitoare la atribuţiile de serviciu”, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.