Acasă Sud Calarasi Călăraşi: Bîgiu, trimis în judecată

Călăraşi: Bîgiu, trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

 134465 – 02022015 –  Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Bîgiu Marian, aflat în arest preventiv, pentru luare de mită, în formă continuată, conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor. Tor în stare de arrest preventiv, a fost trimis în judecată Florin Mădălin Colgiu, administrator al S.C. Alexandra SRL, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, şi complicitate la tentativa de spălare a banilor.

De aemenea, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, pentru dare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Marian Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al CJ Buzău – funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii, firmei Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A.) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”.

Suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi.

Sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) au fost cerute și primite de Florin-Mădălin Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al CJ Buzău. În acest fel, Colgiu l-a sprijinit pe Bîgiu să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.

La data de 6 decembrie 2014, Bîgiu, sprijinit de Colgiu, a încercat să disimuleze o parte din suma primită cu titlu de mită, prin plata, în numele S.C. Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt.

În perioada 20 noiembrie 2012-12 noiembrie 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care Bîgiu îl deţinea în fapt.

Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Bîgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.