Acasă Politic File: ”Gala Bute”, un dosar plecat de la suspiciunile OLAF

File: ”Gala Bute”, un dosar plecat de la suspiciunile OLAF

DISTRIBUIȚI

BUTE - MENDY - TITLU MONDIAL134462 – 02022015 –  Gala „Campion pentru Romania” organizata la Bucuresti in iulie 2011 cu ocazia meciului dintre Lucian Bute si francezul Jean-Paul Mendy este cercetata pentru posibile acte de coruptie si alte fapte penale. Primele sesizări au fost făcute pe 28 octombrie 2011, cand Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) i-a solicitat lui Rudel Obreja, în calitatea de organizator, prin firma sa, al galei, să  prezinte o serie de documente: “Mi-au cerut actele pînă pe 3 noiembrie, deși eu am primit hîrtia nu pe sediul firmei mele, ci de la ANS, mai tîrziu. Le voi da actele, cîte voi putea, pînă pe 3 noiembrie”, a spunea el, citat de tolo.ro

În această perioadă a fost derulată o campanie care a atras atenția asupra situației unice în lume ca un meci profesionist de box să fie finanțat cu bani europeni.

În total, ministerul condus în 2011 de Elena Udrea promisese aproape 2 milioane de euro, din care, pe 1 noiembrie 2011, a anunțat că va plăti 1,53 de milioane de euro firmei organizatoare, Europlus Computers, proprietatea lui Rudel Obreja. Motivația ministerului turismului a fost promovarea brandului turistic al României.

În aprilie 2012 DLAF și biroul de legătură din România al antifraudei de la Comisia Europeană (OLAF) au sesizat DNA în legătură cu posibile acte de corupție și alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în organizarea Galei meciului Bute – Mendy, din 9 iulie 2011. DNA s-a sesizat în legătură cu posibilele fraude în folosirea banilor europeni, concluzia anchetatorilor fiind  că bugetul contractului semnat cu Ministerul Dezvoltării a fost conceput astfel încît să acopere costurile cu organizarea galei de box și nu ca să promoveze imaginea României.

Din acest motiv, Titi Tudor, vicepreședintele FRB, Fănel Trandafir, antrenorul Adrian Lăcătuș și Marian Simion au fost audiați pe 30 octombrie 2012 la DNA în legătură cu organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Procurorii doreau să lămurească modul în care FRB a cedat firmei lui Obreja drepturile exclusive de organizare a evenimentului.

Pe 29 octombrie 2013 DNA a început urmărirea penală împotriva lui Rudel Obreja, prejudicial imputat ridicându-se la 2.084.900 de lei, dosarul fiind condus de procurorul Alina Florentina Stoica, șefa serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.

Potrivit Antena 3, primul procurorul care a instrumentat dosarul „Gala Bute” a avut grijă să îi excludă pe Elena Udrea şi Ion Ariton din cercul vinovaţilor. Este vorba despre Alina Florentina Stoica, fostă angajată a DIICOT-ului condus de Alina Bica, prietena de shopping a Elenei Udrea.

DNA a infirmat în decembrie 2013 rechizitoriul inițial în dosarul „Gala Bute”, prin care se dispusese trimiterea în judecată doar a lui Rudel Obreja, fiind scosi de sub urmărire penală reprezentanții Ministerului Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box. Ea a dispus reluarea cercetărilor din dosar, iar Gazeta Sporturilor a scris că Elena Udrea ar fi vizată de cercetările procurorilor.

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a numit-o pe Mariana Alexandru drept procuror de caz în dosarul Gala Bute.

În 4 februarie 2014, Rudel Obreja a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă.  DNA anunţa într-un comunicat că există date şi probe din care rezultă că, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins suma de un milion de euro. Acesta ar fi cerut să primească 200.000 de euro înainte de pronunţarea hotărîrii şi alţi 800.000 după obţinerea deciziei favorabile.

Cercetările DNA în ceea ce priveşte organizarea Galei Bute au continuat, în aprilie 2014, vizând ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” , fiind vizat şi fostul ministru Elena Udrea.

În decembrie 2014, CSM a aprobat cererea de pensionare a procurorului Mariana Alexandru, adjuncta procurorului-sef al Sectiei II din DNA (procurorul Alexandru a instrumentat dosare de corupție precum cele ale lui Cătălin Voicu, Monia Ridzi sau Adrian Năstase).

Formalitățile pentru scoaterea la pensie a procuroarei Mariana Alexandru, adjunct sef sectie DNA au durat doar trei zile. Aceasta a cerut pensionare anticipată la doar 53 de ani, în plină vigoare investigativă, având pe masă celebrul caz Gala Bute, pe care se angajase public să-l finalizeze .

În ceea ce priveşte implicarea fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, în organizarea “Galei Bute” din 2011, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi a transmis, pe 2 februarie 2015, procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faaţă de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaților care, în perioada în care se presupune că a săvârșit faptele, a îndeplinit funcția de ministru.

Cererea de începere a urmăririi penale vizează abuzul în serviciu, obținerea de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Conform DNA, la data de 24.06.2011 Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a atribuit un contract în valoare de 10.175.168,44 lei, prin care S.C. Europlus Computers S.R.L., trebuia să presteze servicii de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box. Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunț de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene.

În baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-ar fi urmărit, în realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului.

Mai mult, contractul ar fi fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și ar fi fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană.

Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, din cauza modului defectuos în care funcționarii și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat.

Pe parcursul cercetărilor penale desfășurate până în prezent, a rezultat că cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparține ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, Udrea Elena, potrivit DNA.

Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

De asemenea, a rezultat că Udrea Elena cunoștea împrejurările esențiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoștință în mai multe rânduri impedimentele legale și că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziție publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006.

Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalitățile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obținerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv.

Săvârșirea faptelor a fost facilitată de împrejurarea că Udrea Elena putea influența atât atribuirea fondurilor europene, cât și utilizarea ulterioară a acestora, având în vedere comasarea în cadrul aceluiași minister a activităților de dezvoltare regională și a celor de turism. În acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional care funcționa în cadrul MDRT aproba deciziile de finanțare a proiectelor, iar Direcția Generală pentru Turism din cadrul aceluiași minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului și cheltuia sumele astfel obținute.

De asemenea, DNA a  a transmis, pe 2 februarie 2015 referatul  în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Ion Ariton, membru al Senatului care, în perioada în care se presupune că a săvârșit faptele, a îndeplinit funcția de ministru al Economiei.

Cererea de efectuare a urmăririi penale are în vedere săvârșirea infracțiunilor de: participație improprie la abuz în serviciu şi  folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

   Tot astăzi, fostul ministru al Turismului a susţinut o conferinţă de presă în care a afirmat că urmarirea sa penală în dosarul „Gala Bute” este o încercare de intimidare a sa: „Mi se pare evident în acest dosar (dosarul Gala Bute – n.r.) ca apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am facut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani„, a afirmat Udrea într-o conferință de presă susținută la Camera Deputaților. – Lavinia Tănase

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.