Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Firmele care au intermediat angajarea unor români în Qatar au fost amendate

Firmele care au intermediat angajarea unor români în Qatar au fost amendate

DISTRIBUIȚI

 134810 – 13022015 – Inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a dispus controale la firmele din județul Neamț care au intermediat angajarea unor români în Qatar. Inspectoratul teritorial de muncă Neamț a efectuat în februarie 2015 acțiuni de control la societăţile CAS Scouting  S.R.L. şi Emona Serv S.R.L., pentru verificarea condiţiilor în care societăţile respective au efectuat activităţi de selecţie şi plasare de forţă de muncă în străinătate. S-a constatat că societăţile menţionate nu sunt înregistrate la Inspectoratul teritorial de muncă Neamţ ca agenţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate, astfel cum prevede Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în afara țării. Pentru aceasta firmele risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii.

Societatea Emona Serv a fost controlată în anul 2013, urmare a unor sesizări prin care era adusă la cunoştinţă situaţia unor cetăţeni români care munceau în Qatar și amendată contravenţional cu 5.000 de lei. În februarie 2015 aceeași societate comercială nu a dat curs solicitării inspectorilor de muncă de a le pune la dispoziție documente și informații cu privire la români care muncesc în străinătate și a fost amendată cu 5.000 de lei.

Societatea CAS Scouting  a fost controlată, la solicitarea Inspecției Muncii, începând cu anul 2013 și s-au constatat următoarele nereguli : activitatea de plasare se facea în baza unor acorduri de reprezentare și nu legal prin contracte de mediere, angajatorul nu avea încadrat în muncă personal cu experiență în domeniu, nu era înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă și nu avea contracte de oferte cu angajatorul arab la care erau plasați muncitorii. Inspectorii de muncă au aplicat o amendă contravențională de 10.000 de lei și au dispus măsuri de remediere a neregulilor. Pentru că angajatorul controlat n-a îndeplinit în termen măsurile dispuse, a fost sancționat contravențional.

”Atrag din nou atenția reprezentanților societăților comerciale care au ca obiect de activitate plasarea lucrătorilor români în străinătate, că obligațiile legale cu privire la acest aspect nu sunt opționale și că refuzul repetat de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă informațiile și documentele solicitate constituie infracțiune.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.