Acasă Economie Ialomiţa: Arestaţi pentru evaziune la scară mare cu importuri din China

Ialomiţa: Arestaţi pentru evaziune la scară mare cu importuri din China

DISTRIBUIȚI

 135039 – 24022015 –  Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Li Shenggeng, pentru evaziune fiscală, folosirea, cu rea credinţa a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, folosirea, cu rea credinţa a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect şi spălare de bani.

            De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă Fănel Mocanu, pentru evaziune fiscală, folosirea, cu rea credinţa a bunurilor sau a creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 19 februarie 2015, cei doi au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, cererea fiind admisă de instanţa de judecată.

Din probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că, în perioada aprilie – octombrie 2014, Li Scheggeng, în calitate de administrator al SC H.E. SRL Slobozia, a înregistrat în evidenţa contabilă  mai multe facturi fiscale externe  având ca obiect „dobânzi”, în condiţiile în care  societatea nu a contractat împrumuturi sub nici o formă de la societăţile din China, înregistrând cheltuieli fictive în sumă totală de 1.295.883 lei, producând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 178.558 lei.

În perioada aprilie – octombrie 2014, Li Schenggeng, în calitate de administrator al SC H. E. SRL Slobozia, cu ajutorul lui Fănel Mocanu, a importat tablă de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 5.765.635,33 lei, la un preţ subevaluat în vamă şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societatea comercială cu comportament de tip fantomă, SC K.S. SRL, controlată de Li Schenggeng, prin care, a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.

Astfel, în perioada aprilie – octombrie 2014, cei doi au înregistrat în evidenţa contabilă a SC H. E. SRL 27 facturi fiscale fictive emise de SC K.S.SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 3.723.156 lei, producând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.266.139 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

În perioada aprilie – octombrie 2014, Li Schenggeng, în calitate de administrator de fapt al SC B. M. M. SRL, cu ajutorul lui Fănel Mocanu, administrator de drept al societăţii, a importat produse metalice de la societăţi comerciale din China, în valoare totală de 8.650.779,81 lei, la un preţ subevaluat în vamă  şi a creat un circuit fictiv prin tranzacţionarea succesivă a produselor, folosind societăţile comerciale cu comportament de tip fantomă, SC K. S. SRL şi SC N. M. M. SRL, controlate de Li Schenggeng, prin care, a majorat artificial preţul de achiziţie, astfel încât să se sustragă de la plata impozitului pe profit şi TVA, prin diminuarea nereală bazei de impozitare.

În acest sens, în perioada aprilie – octombrie 2014, cei doi au înregistrat în evidenţa contabilă a SC B. M. M. SRL 83 facturi fiscale fictive emise de SC K. S. SRL, societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 11.976.512,7 lei şi 33 facturi fiscale fictive emise de N. M. M. SRL societate cu comportament de tip fantomă, în valoare totală de 20.888.758,88 lei, producând un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 9.761.474 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prin activitatea infracţională au produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 11.206.171 lei.

 În perioada ianuarie – octombrie 2014, Li Schenggeng, în calitate de administrator al SC H.E. SRL, a efectuat patru transferuri din conturile societăţii, în sumă de 3.337.282 lei, către SC C. N. P. Hong Kong, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal.

În perioada ianuarie – august 2014, Li Schenggeng, în calitate de administrator de fapt al SC BMM SRL, cu ajutorul lui Fănel Mocanu, administrator de drept al societăţii, a efectuat 27 transferuri din conturile societăţii, în sumă de 5.938.106 lei, către mai multe societăţi comerciale din China, fără o justificare comercială, folosind astfel creditul societăţii în interes personal

În perioada ianuarie – octombrie 2014, cei doi au transferat, succesiv, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii în interes propriu, prin mai multe acte materiale prin conturile bancare ale unor societăţi comerciale din România şi China, suma totală de 22.181.154 lei.

La data de 18 februarie 2015, au fost effectuate percheziţii domiciliare în 21 locaţii, situate pe raza judeţelor Ialomiţa, Dolj, Ilfov şi în Bucureşti.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa şi al  Serviciului Român de Informaţii, precizează Parchetul General. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.