Acasă Economic Rusia: Gazprom pune din nou presiune pe Ucraina

Rusia: Gazprom pune din nou presiune pe Ucraina

DISTRIBUIȚI

gazprom135050 – 24022015Gazprom a avertizat ca va opri livrarea de gaze naturale catre Ucraina peste doua zile, daca guvernul de la Kiev nu va efectua o noua plata, in avans, astfel ca va fi pusa in pericol furnizarea de gaze catre tarile din Europa. “Ucraina nu a facut plata in avans la timp. Astazi, Ucraina mai are doar 219 milioane de metri cubi de gaze pentru care a platit“, a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom.

Miller a precizat ca intreruperea furnizarii de gaze catre Ucraina “va crea riscuri serioase pentru tranzitul de gaze catre Europa”.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze al Europei, aproape jumatate din cantitate fiind livrata prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei.

Compania ucraineana de stat din domeniul energiei Naftogaz a acuzat luni Rusia ca nu a livrat volumul de gaze naturale pentru care guvernul de la Kiev a platit in avans. Potrivit Naftogaz, Gazprom ar fi livrat doar 47 de milioane de metri cubi de gaze din cantitatea de 114 milioane de metri cubi ceruta.

Saptamana trecuta, guvernul de la Kiev a intrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii prorusi. In urma acestei decizii, Moscova a inceput sa livreze direct gaze in zonele din estul Ucrainei, un purtator de cuvant al Gazprom sustinand ca furnizarea de gaze se face ep baza unui contract incheiat cu Naftogaz.

Anul trecut, Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina pentru sase luni, din cauza unei dispute privind pretul gazului si a datoriei neplatite de guvernul de la Kiev catre Gazprom, notează Protv.ro

Rusia a reluat furnizarea de gaze naturale la inceputul lunii decembrie a anului trecut, dupa ce Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au semnat un acord pentru reluarea livrarilor de gaze catre Ucraina. Întelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.