Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Un Perfect Tour pentru sindicalistii din Petrom

Un Perfect Tour pentru sindicalistii din Petrom

DISTRIBUIȚI

petrom134886 – 18022015 –  Anul acesta putem sa sarbatorim 10 ani de la privatizarea cu succes a SNP PETROM catre austriecii de la OMV, ce ar putea avea parte in cadru restrans de un te-deum de multumire pentru guvernantii ce au transferat pe nimic bogatia subsolului tarii lui Andrei catre investitorul privat.

Multumirile austriecilor pentru o asa pleasca (vorba unui „mare om de cultura”), dar si ale romanilor din conducerea OMV Petrom mai au insa si un alt destinatar, pe Liviu Luca, la fel de celebru ca DIP (ministrul cu nume de cod), care zice-se ca asigura total interesat pacea sociala pentru compania petroliera.

Toata lumea stie ca, de mai bine de 10 ani, manevrele liderului sindical Liviu Luca si ale acolitilor sai din Sindicatul National Petrom Energie (SNPE) determina aparent tensiuni la nivelul angajatilor companiei insa reverberatiile sunt minore si de regula sesizabile doar in preajma negocierii anuale a contractului colectiv de munca al angajatilor Petrom.

Miza vizibila este una simpla, Liviu Luca expunandu-si muschii sindicali pentru a dovedi nefericitilor membri de sindicat ca administratia Petrom trebuie inca sa se teama de el. Si o spun ca este aparent fiindca micile dezordini nu deranjeaza linistea Petrom, sindicalistii lui Luca mimand lupta in schimbul recompensarii liderilor Sindicatului National Petrom Energie de catre administratie pentru sustinerea intereselor actionarilor OMV Petrom.

Prin Suplacu de Barcau, unele voci sindicale, oarecum invidioase pe amorul de nezdruncinat dintre boss-ul SNPE si mai marii OMV Petrom, denunta (firav) complicitatea administratiei cu sindicatele conduse de Luca si declama (neauziti de nimeni) discriminarea angajatilor neafiliati la organizatia bossului.

Astfel, acuzatii din zona Sindicatului Liber Independent Petrom-Suplac Marghita, organizatie neafiliata la SNPE, reclama ca sindicalistii disidenti nu au fost primiti la masa negocierilor dintre bogati – OMV Petrom si gasca lui Luca – pentru prelungirea contractului colectiv de munca, pe motiv ca nu sunt sindicat reprezentativ.

Neafiliatii si SNPE ar trebui sa aiba obiective comune – apararea salariatilor – insa pentru Liviu Luca este vitala mentinerea sa ca unic negociator cu compania, ceea ce ii da posibilitatea la conectarea resurselor financiare acordate de administratie. Printre cei care beneficiaza de avantajele pastrarii acestei situatii sunt si cei care au sustinut pozitionarea lui Luca – Florin Bercea, Cristian Toroipan sau Manuel Chejnoiu.

Astfel, in timp ce angajatii Petrom erau trimisi in somaj, activitatile erau externalizate catre firme cu capital austriac (ai caror angajati sunt mult mai bine platiti decat romanii), iar sindicatele lui Luca nu au miscat un deget in apararea romanilor.

In aceste conditii, Luca&Co. isi pastreaza accesul la fondurile Petrom, capatand tot mai multa putere si influenta in raport cu managementul companiei.

Astfel, bosii sindicali si cei petrolisti din managementul OMV Petrom au convenit ca, in schimbul sprijinului pentru prelungirea CCM si externalizarii personalului, patronatul austriac recompenseaza echipa lui Liviu Luca, cu alocari de resurse financiare pentru diverse forme de pregatire sau perfectionare profesionala.

Neoficial, se ridica intrebarea cat castiga liderii SNPE din atribuirea serviciilor de turism (adresate personalului OMV Petrom) catre firma Perfect Tour, controlata de Corina Păcuraru?

Perfect Tour desi bine ancorata in business-ul de turism si are clienti dintr-un spectru destul de larg (inclusiv institutii publice autohtone, dar si firme cu staif gen Realitatea Media si PSV Company), isi asigura din 2013 mai bine de jumatate din cifra de afaceri din sume incasate de la OMV Petrom pentru plimbarea salariatilor companiei prin lumea larga.

In mod normal, relatia comerciala dintre Petrom si Perfect Tour n-ar trebui sa genereze neliniste, insa numele Corinei Pacuraru este legat, prin fostul sot, Maricel Pacuraru, de increngatura din jurul trustului Realitatea Media, condus de partenerul acestuia Cosmin Gusă si la care asociati sunt Florin Bercea, Cristian Toroipan, PSV Company SA şi Sindicatul National Petrom Energie.

Astfel, se pare ca la negocierile pentru CCM-ul OMV Petrom pe anul 2014, in schimbul acceptarii conditiilor oferite de patronat, linistea lui Liviu Luca a avut ca pret angajamentul managementului OMV Petrom de a transfera catre boss-ul sindical prin diverse manevre financiare o suma cifrata la cca. 2,8 milioane de euro.

Deturnarea unor astfel de sume din vistieria OMV Petrom ar trebui sa sa fie un lucru dificil, insa daca este sa tinem cont ca atat sindicatele cat si reprezentantii statului roman in boardul companiei, nu au luat nici un fel de atitudine vizavi de externalizarea serviciilor financiare ale OMV Petrom catre o entitate nou infiintata, OMV Global Solution (la care 75% din participatii sunt detinute de OMV Austria si numai 25% de către OMV Petrom), se poate spune ca operatiunea este la indemana administratiei.

Si dacă va întrebati de ce in mass media nu se vorbeste mai nimic despre intelegerile dintre managementul OMV Petrom si liderii sindicali, acum aveti si motivul. Ca sa nu mai vorbim de contractele de publicitate oferite de entitatea privata, care la fel de bine cum vin, pot si pleca in cazul in care politica editoriala a trusturilor angajate afecteaza imaginea companiei.

Iar daca in mediul privat politicile editoriale tin cont, uneori, si de cifrele din bilant, in ceea ce priveste postul public este mai greu de inteles de ce, in loc sa denunte astfel de practici, savarseste ritualuri de promovare a companiei private si a beneficiilor aplicarii unui management privat performant prin intermediul unor jurnalisti recunoscuti în zona economica. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.