Acasă Externe Albania: România sprijină integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest

Albania: România sprijină integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest

DISTRIBUIȚI

 135523 – 16032015  – Comisia pentru politică externă a Senatului României a participat la Conferinţa preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri externe a ţărilor din Regiunea Balcanilor de Vest, organizată de Parlamentul Republicii Albania, pe 13 martie. La conferinţă au luat parte, pe lângă delegaţiile statelor candidate la UE din regiunea  Balcanilor de Vest, reprezentanţi ai Austriei, Bulgariei, Italiei şi României, la nivel parlamentar, precum şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al R. F. Germania.

Din partea română au participat senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, şi senatorul Daniel Barbu, membru al Comisiei.

Programul Conferinţei a inclus o sesiune dedicată rolului parlamentelor şi al comisiilor pentru afaceri externe în procesul de integrare europeană şi o a doua sesiune, pe tema rezultatelor Conferinţei de la Berlin din august 2014, privind perspectiva extinderii Uniunii Europene şi cooperării regionale.

Au fost abordate şi dezbătute probleme specifice fiecărui stat candidat precum şi aspecte privind sprijinul politic, tehnic şi logistic pe care ţările UE prezente la reuniune îl pot acorda în cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană a ţărilor din regiune. De asemenea, s-a convenit asupra unei mai bune coordonări şi informări reciproce, privind stadiul şi evoluţia proceselor de reformă internă, atât între ţările candidate cât şi cu statele membre UE care doresc să sprijine procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Identificarea de proiecte comune în domeniul transporturilor, energiei, turismului, forţei de muncă, capitalului uman şi dezvoltării economice şi sociale au fost menţionate de către participanţi drept puncte de reper  ale dezvoltării cooperării regionale, fiind avută în vedere şi posibilitatea accesării de fonduri europene necesare finanţării acestor proiecte.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a subliniat faptul că partea română sprijină acest tip de colaborare la nivel parlamentar, reafirmând totodată sprijinul ţării noastre, pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.