Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Codrin Scutaru: Nu putem vorbi de Europa 2020 ignorând îmbătrânirea activă!

Bruxelles: Codrin Scutaru: Nu putem vorbi de Europa 2020 ignorând îmbătrânirea activă!

DISTRIBUIȚI

 135459 – 12032015   – Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, domnul Codrin Scutaru, a participat, astăzi, la Bruxelles, la un seminar în care s-au discutat perspectivele dezvoltării unor politici viitoare legate de îmbătrânirea activă.

În expunerea sa, Codrin Scutaru a spus că, potrivit previziunilor Comisiei Europene, până în 2060, populaţia cu vârstă de muncă din România, între 20-64 ani, va scădea cu 30 procente, în timp ce numărul celor de peste 65 ani se va dubla, menţionând totodată că, în acest moment, în România, există o paritate între numărul de salariaţi şi de pensionari, de aproximativ 5 milioane.

“Acest lucru va duce, în opinia mea, la o creştere a ratei de dependenţă, iar pentru a o preveni am constituit deja, la nivelul Ministerului Muncii, o Comisie pentru populaţie. Aceasta are rolul de a veni cu soluţii de stimulare a natalităţii şi de aducere a familiei în prim-planul agendei publice.”, a adăugat oficialul MMFPSPV.

Domnia sa a vorbit şi despre lansarea, în curând, a Strategiei Guvernului pentru îmbătrânire activă pentru perioada 2015-2020, un document realizat cu ajutorul Băncii Mondiale, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice, atât prin amânarea pensionarii, în contextul actual al egalizării vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, cât şi prin participarea la diferite activităţi sociale, economice, civice sau culturale.

De asemenea, potrivit secretarului de stat Scutaru, sprijinirea îmbătrânirii active, în toate aspectele sale, este ingredientul cheie care ar putea consolida solidaritatea dintre generaţiile viitoare.

“Locul persoanelor vârstnice este în familie, nu în afara sa, uitate singure în apartamente sau aziluri. Cred că numai un proces de succes ar crea premisele pentru o încredere sporită a persoanelor în vârstă de a participa la viaţa de familie şi la cea a comunităţii sau de a se integra pe piaţa muncii. Şi, mai presus de orice, în acest fel se asigură o viaţă mai demnă. Pentru că nu putem vorbi de Europa 2020 ignorând îmbătrânirea activă.”, a spus, la finalul intervenţiei sale, Codrin Scutaru.

Dezbaterile s-au concentrat pe raportul Băncii Mondiale privind evoluțiile fenomenului îmbătrânirii active în Bulgaria, Letonia, Polonia şi România. Documentul pune accent atât pe evoluţiile demografice, din perspectiva natalităţii şi a migraţiei, cât şi pe sistemele şi serviciile de sănătate din societăţile aflate în proces de îmbătrânire, mai precis pe îngrijirea pe termen lung. În plus, raportul BM face referire şi la participarea pe piaţa muncii, la formarea continuă şi politicile de ocupare, la productivitate şi inovare, dar şi la nivelul sărăciei şi al bunăstării.

Mai mult, evenimentul de la Bruxelles a oferit celor prezenţi prilejul de a analiza mijloacele prin care cooperarea internațională ar putea fi mai eficientă și relevantă pentru factorii de decizie politică din țările care se confruntă cu provocări legate de îmbătrânirea populaţiei.

Evenimentul de la Bruxelles a fost organizat de Banca Mondială împreună cu Comisia Europeană şi a reunit experţi din Comisia Europeană, din organizaţii internaționale de profil şi din statele membre ale Uniunii Europene.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.