Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Avocatul Poporului a sesizat CCR în legătură cu un articol din...

Bucureşti: Avocatul Poporului a sesizat CCR în legătură cu un articol din Codul de procedură penală

DISTRIBUIȚI

 135225 – 03032015Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunta ca a sesizat CCR in legatura cu un articol din Codul de procedura penala care permite redeschiderea dosarelor in anumite conditii. Victor Ciorbea considera ca actul normativ este neconstitutional si le-a cerut astfel judecatorilor de la CCR sa se pronunte in acest caz, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului se refera la art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede ca un judecator poate decide redeschiderea unui dosar, fara participarea procurorilor de caz sau a suspectilor.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, potrivit caruia ‘redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva”, se arata in comunicat.

Victor Ciorbea sustine ca reglementarea este neconstitutionala si contravine „dispozitiilor art. 21 alin. (3) referitor la solutionarea cauzei in mod echitabil si art. 24 privind dreptul la aparare, din Constitutia Romaniei”.

Asadar, acesta considera ca redeschiderea urmaririi penale fara participarea procurorului sau a suspectului „nu respecta exigentele de solutionare a cauzei in mod echitabil, in conditii de contradictorialitate si oralitate, si nici dreptul la aparare”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.