Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Bilanţul Parchetului General: Procurorii au fost ţinta unor presiuni exterioare sistemului

Bucureşti: Bilanţul Parchetului General: Procurorii au fost ţinta unor presiuni exterioare sistemului

DISTRIBUIȚI

TIBERIU_NITU135403 – 10032015  Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat marti ca anul 2014 a fost unul greu pentru parchete, activitatea procurorilor fiind adesea tinta unor presiuni exterioare sistemului. „2014 a fost si un an in care activitatea procurorilor a fost, adesea, tinta unor presiuni exterioare sistemului. Ati reusit insa sa fiti obiectivi si impartiali. Va cer sa manifestati in continuare aceeasi independenta si sa dovediti aceeasi fermitate si acelasi profesionalism in anchetele dumneavoastra. Sa nu ne amagim ca in anul 2015 astfel de presiuni vor disparea. Personal, voi reactiona prompt si ferm de fiecare data cand independenta procurorilor va fi atacata”, le-a spus Nitu sefilor din parchete, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014, potrivit Hotnews.ro.

Nitu a punctat obiectivele principale ale Ministerului Public pentru anul 2015: intensificarea activitatilor de combatere a infractiunilor de coruptie si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, a criminalitatii organizate, a infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda, a conflictului de interese, a spalarii de bani; masuri pentru cresterea gradului de recuperare a prejudiciilor; uniformizarea jurisprudentei, pentru asigurarea predictibilitatii in aplicarea legii; masuri pentru desfasurarea de anchete penale efective si in termene rezonabile si evitarea incalcarii celorlalte drepturi garantate de CEDO; continuarea demersurilor pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor.

Tiberiu Nitu a mai spus ca in anul 2015 va fi continuat programul privind reabilitarea si modernizarea sediilor parchetelor.

Astfel, se vor finaliza sediile parchetelor din Brasov, Vrancea si Constanta, vor continua lucrarile la Targu Mures, iar in sediul central al Parchetului General se va muta Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, sunt facute demersuri pentru accesarea fondurilor puse la dispozitie prin programul POCA 2014 – 2020, pentru a institui in cadrul parchetelor un sistem integrat de management al inregistrarilor video si audio, fata de noile cerinte ale Codului de procedura penala in materia audierii persoanelor, care reclama asigurarea tuturor mijloacelor tehnice necesare unor camere de ancheta, stocare de date, arhiva electronica.

In plus, se afla in studiu fezabilitatea crearii unei platforme care sa permita accesul online al cetatenilor in vederea aflarii stadiului dosarelor in care sunt parti. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.