Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat

Bucureşti: Directorul Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat

DISTRIBUIȚI

135229 – 03032015Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea, potrivit Gandul.info.

Ioan Moraru a declarat că a avut cu ministrul Energiei ”o discuţie foarte la obiect” pe problemele Companiei Naţionale a Uraniului, iar la finalul întâlnirii şi-a depus demisia.

El a susţinut că demisia sa nu are legătură cu ”discuţia foarte corectă” pe care a avut-o cu ministrul şi nici cu conflictul de muncă de la Exploarea de uraniu de la Crucea.

„Motivele sunt personale şi unilaterale” a spus Moraru.

El a menţionat că a convenit cu ministrul ca până la numirea unui nou director general să gestioneze în continuare activitatea companiei.

Surse politice susţin că în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător PLR.

Aproximativ două sute de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea sunt blocaţi în subteran de luni şi ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate vor intra în greva foamei.

Minerii sunt blocaţi în subteran atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în apropierea atelierelor.

Minerii au transmis că aşteaptă ca până la orele 14.00 să li se rezolve solicitările, respectiv ca ministrul să respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei în 30 ianuarie şi care prevedea o nouă bază de calcul al salariilor. Ei au ameninţat că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.

„Poate să-l pună şi pe Ponta director la companie. Dacă nu ne dau creşterea salarială promisă prin protocol, nu întrerupem protestul. Nu se poate să lucrezi în mină de uraniu cu 1.500 de lei pe lună”, susţin protestatarii.

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a mers, marţi dimineaţă, la Ministerul Energiei, pentru o întâlnire cu Andrei Gerea în care să fie găsite soluţii pentru încetarea conflictului.

Moraru spunea că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 – 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naţionale a Uraniului, dar şi a sucursalei Suceava şi cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea şi ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.