Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Prevenirea, combaterea traficului şi consumului de droguri în România prind contur

București: Prevenirea, combaterea traficului şi consumului de droguri în România prind contur

DISTRIBUIȚI

 135458 – 12032015   – Deputatul Romeo Rădulescu (Grup PC-PLR) a depus două iniţiative legislative pentru completarea Legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru modificarea legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Prin primul proiect se doreşte ca substanţele considerate drept halucinogene de către autorităţile responsabile în materie, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, să fie incluse sau radiate din această categorie în termen de cel mult 30 de zile de la data la care cele două foruri competente au luat la cunoştinţă de existenţa acestora, ori de la comunicarea hotărârii Comisiei de stupefiante a Consiliului Economic şi Social al Naţiunilor Unite.

“În pofida eforturilor autorităților statului de a reduce fenomenul traficului și consumului de droguri se constată, în continuare, proliferarea acestora, precum și creșterea numărului și a frecvenței cu care aceste substanțe ajung, în diferite moduri, să fie consumate în România. Aceste fenomene au loc și ca urmare a faptului că multe dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind stupefiante nu ajung să fie preluate prompt în legislația românească, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere şi comercializare”, a explicat domnul deputat Romeo Rădulescu.

A doua iniţiativă legislativă depusă are ca scop introducerea aceluiaşi termen de 30 de zile şi pentru actualizarea categoriilor plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope aflate sub control naţional.

“O parte semnificativă dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind psihotrope nu ajung să fie preluate prompt în legislaţia noastră, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere şi comercializare, printr-o inserare rapidă în unul dintre tabelele din anexele Legii nr. 339/2005”, a explicat deputatul Romeo Rădulescu.

Reamintim că, în prezent, nici Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope nu prevăd termene pentru modificarea categoriilor de plante şi substanţe ilegale, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, sau organismele internaţionale competente, deşi Comisia Europeană are emisă, pe tema traficului ilicit de substanţe halucinogene, o propunere de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului încă din 17 septembrie 2013. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.