Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Renate Weber: În România se face abuz de arest preventiv. Starea...

Bucureşti: Renate Weber: În România se face abuz de arest preventiv. Starea de libertate trebuie să fie regula

DISTRIBUIȚI

  135733 – 31032015 – Starea de libertate pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regula, susţine europarlamentarul liberal Renate Weber, adăugând că „în România întotdeauna s-a făcut abuz de arestul preventiv”. Weber precizează că nu se referă strict la cazurile demnitarilor, ci la orice persoană bănuită că a săvârşit o faptă penală, potrivit RFI Romania.

Renate Weber crede că s-ar impune o dezbatere mai largă privind arestul preventiv: „În privinţa arestărilor, aici cred că trebuie să avem o dezbatere mai largă, care să nu privească doar demnitarii, ci să privească în general orice persoană care săvârşeşte o faptă penală, care este bănuită că a săvârşit o faptă penală. Eu toată viaţa mea am fost de părere că arestarea trebuie să fie excepţia categorică. Deci starea de libertate pe parcursul cercetărilor penale, pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regula. Şi aici cred că de fapt este vorba de legislaţie, când anume poţi totuşi să arestezi pe cineva, să privezi de libertate pe perioada anchetei penale. Aici, în opinia mea, comportamentul persoanei trebuie să fie cel care să-l facă pe judecător să ia o astfel de decizie. Vedem că şi în alte ţări, chiar şi pentru fapte săvârşite cu violenţă se dispune punerea în libertate, dacă cineva a fost reţinut, deci nici măcar acolo nu este de la sine lipsirea de libertate. Este o analiză pe care judecătorul trebuie să o facă”.

Întrebată dacă în România se face abuz de arestul preventiv, Renate Weber a spus: „În România întotdeauna s-a făcut abuz de arest preventiv, indiferent cu privire la cine. Nu vorbim acum numai de demnitari, de faptele de corupţie. În România întotdeauna arestul preventiv a fost luat cu maximă uşurinţă. Să nu uităm că am avut perioade de timp când oamenii erau arestaţi ani de zile, fără să fie trimişi în judecată, a fost nevoie de o modificare constituţională, care să impună limita de sus de şase luni pe perioada urmăririi penale, sigur, când eşti în faza de cercetare judecătorească e diferit, dar în România întotdeauna din păcate, lipsirea de libertate pe perioada anchetei penale, deci până ca persoana să fie trimisă în judecată a fost excesivă, în opinia mea”.

Întrebată cum comentează argumentul adus de cele mai multe ori de magistraţi, că persoana respectivă poate influenţa martorii din dosar, Renate Weber a răspuns: „Dar nu credeţi că asta este o chestiune care trebuie apreciată în fiecare caz în parte? Că aşa toţi putem în principiu să fim eventuali infractori. Nu putem judeca aşa, trebuie să judecăm şi să sancţionăm o persoană în funcţie de fapte”. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.