Acasă Externe Canada: Valeriu Zgonea „Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada”

Canada: Valeriu Zgonea „Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada”

DISTRIBUIȚI

zgonea - canada135398 – 10032015  – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, efectuează în perioada 9 – 13 martie o vizită oficială în Canada, la Ottawa, la invitaţia preşedintelui Camerei Comunelor canadiene, Andrew Scheer. Vizita se înscrie în demersurile susținute ale preşedintelui Camerei Deputaţilor de dezvoltare a cooperării interparlamentare, în condițiile în care Canada reprezintă un aliat important al României în cadrul NATO, un partener apropiat în cadrul organizaţiilor internaţionale şi, în contextul consolidării relaţiei Canada-UE, împărtăşim interese şi obiective concrete în multiple domenii, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţiolor.

„Cooperarea la nivel interparlamentar între România și Canada a cunoscut o creştere semnificativă. Canada a fost și este pentru români un model de cultură civică și toleranţă. Ne dorim promovarea dinamică şi eficientă a proiectelor de colaborare în toate domeniile, iar cooperarea parlamentară reprezintă un instrument valoros pentru consolidarea şi extinderea relației bilaterale”, a declarat Valeriu Zgonea la întrevederea cu Andrew Scheer, preşedintele Camerei Comunelor.

În cadrul discuțiilor cu Andrew Scheer şi membrii grupului parlamentar de prietenie cu România, partea canadiană s-a arătat deschisă continuării cooperării pentru întărirea securităţii şi apărării, dar şi în ceea ce priveşte extinderea parteneriatelor în alte domenii, precum cel al energiei și al cercetării.

În acest context, la inițiativa lui Corneliu Chișu, deputat canadian de origine română și președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Canadei, împreună cu omologul roman, Alexandru Frățean, a fost semnată declarația comună cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre forurile legislative din cele două state.

„Semnarea declaraţiei comune evidenţiază dorinţa de intensificare a dialogului parlamentar, la nivel bilateral și în cadrul organismelor parlamentare internaționale, precum și cu privire la obiective de interes comun, precum Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător UE-Canada”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.

O temă de interes aflată pe agenda discuțiilora privit și eliminarea, într-un orizont de timp cât mai apropiat, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada. Întrevederea cu Chris Alexander, ministrul Cetățeniei și Imigrației din Guvernul canadian, a evidențiat că obiectivul este împărtăşit de ambele state, contribuind la amplificarea şi diversificarea schimburilor comerciale bilaterale şi fructificarea întregului potenţial de cooperare transatlantic.

„Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada. Merităm să nu mai avem vize pentru că medici, profesori, cercetători și alte categorii de profesioniști români, care sunt integrați și respectați în societatea canadiană, au dovedit că cetățenii României sunt responsabili și bine pregătiți, contribuind activ la dezvoltarea socială. De aceea am propus, ca primă etapă, relaxarea sistemului vizelor pentru tinerii cercetători și studenți, dar și pentru oamenii de afaceri români care doresc să exporte produsele noastre direct în Canada, nu prin intermediul SUA, așa cum se întâmplă acum în proporţie covârşitoare”, a spus Valeriu Zgonea.

Totodată, delegaţia parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor a efectuat o vizită la Consiliul Naţional al Cercetării din Canada, unde își desfășoară activitatea mulți români.

„Astăzi am regăsit unul dintre cei mai de succes cercetători din Canada. Bogdan Ciobanu, născut în România și educat de școala românească. Este vicepreşedintele executiv al Consiliului Național al Cercetării din Canada, instituție guvernamentală care lucrează cu peste 10.000 de companii, are 3.600 de angajați și un buget de 1 miliard de dolari anual. Aici se dezvoltă tehnologii inovatoare în domeniul medical, aeronautic, IT sau nuclear. O echipă puternică de cercetători, printre care se regăsesc și alți români, dovedește importanța cercetării în obținerea unor rezultate economice solide. Performanțele acestor români demonstrează că avem tineri valoroși, iar extinderea colaborării dintre Canada şi România în ceea ce privește cercetarea și învățământul universitar ar aduce beneficii de ambele părţi”, a mai declarat Valeriu Zgonea.

Pe durata vizitei oficiale, delegaţia parlamentară română, din care fac parte deputaţii Angel Tîlvăr (Grup PSD), Mircea Lubanovici (Grup PNL) şi Ştefan Burlacu (Grupul democrat şi popular), are programate întrevederi cu preşedintele Senatului canadian, Pierre Claude Nolin, preşedintele Comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, Dean Allison, preşedintele Asociaţiei Parlamentare Canada-Europa, David Tilson, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Ottawa. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.