Acasă Externe Letonia: Bogdan Aurescu: UE nu trebuie să ezite în a se implica...

Letonia: Bogdan Aurescu: UE nu trebuie să ezite în a se implica în rezolvarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică

DISTRIBUIȚI

aurescu - riga135351 – 09032015  – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, în zilele de 6 și 7 martie, la reuniunea informală a miniştrilor de resort din statele membre ale UE (tip Gymnich), care s-a desfăşurat la Riga. Pe agenda reuniunii ministeriale informale s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, în perioada 21 – 22 mai 2015, revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Ministrul Aurescu a semnalat importanţa aplicării rapide şi necondiţionate a Acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015, care sunt importante pentru că reprezintă o foaie de parcurs, un traseu spre soluționarea politică a conflictului din Ucraina. A arătat că un prim rezultat pozitiv al Acordurilor îl constituie încetarea violenţei în estul Ucrainei, deși aceasta nu este deplină. A reafirmat poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni, în contextul actual, apreciind că acesta constituie o pârghie eficientă, care trebuie menținută până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk, astfel încât să determine un angajament politic autentic, în eforturile de îmbunătăţire a situaţiei din teren şi în procesul de implementare a Acordurilor.

 În egală măsură, a arătat Bogdan Aurescu, UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de noi sancțiuni dacă se reiau luptele, de exemplu în zona orașului Mariupol, sau dacă aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocată în alte aspecte ale acestora. A subliniat că este esențial ca UE să sprijine implementarea pașilor succesivi încetării focului și retragerii armamentului greu, din Acordurile de la Minsk, în caz contrar, existând riscul de a asista la o „transnistrizare” a estului Ucrainei, fără perspectiva soluționării politice complete a crizei. Totodată, a pledat pentru o strategie a relațiilor UE cu Rusia, care să aibă în vedere ansamblul situației din Vecinătatea Estică.

Miniştrii au avut un prim schimb de opinii privind pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015.

 Şeful diplomaţiei române a arătat că reuniunea din capitala letonă ar trebui să devină un reper pentru o viziune ambiţioasă a UE faţă de statele din Vecinătatea Estică. A evidenţiat importanţa unei abordări flexibile, pe termen mediu şi lung, care să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii, însă cu utilizarea înțeleaptă a condiționalităților, astfel încât acestea să încurajeze partenerii. A subliniat că este necesar ca Parteneriatul Estic să se concentreze mai mult, în viitor, pe soluționarea conflictelor înghețate folosind inclusiv diversele instrumente de asistență aflate la dispoziția UE. „UE nu trebuie să ezite în a se implica în rezolvarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică”, a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, a subliniat faptul că Rep. Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE şi, din acest motiv, eforturile autorităţilor de la Chişinău trebuie încurajate şi sprijinite în mod constant. A exprimat speranța, în urma vizitelor la Chișinău a Președintelui României, respectiv la București a ministrului de externe al Republicii Moldova, că guvernul de la Chișinău va menține angajamentul european și a încurajat omologii să ia parte la reuniunea Grupului de Prieteni pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, convocată de miniștrii de externe român și francez pe 16 martie, la Bruxelles.

În discuţiile referitoare la criza din Libia, miniștrii de externe ai UE au susţinut importanţa menţinerii unui rol activ al UE în facilitarea procesului de dialog mediat de ONU, care să contribuie la formarea unui guvern de unitate naţională.

Miniştrii de externe europeni au dezbătut pe larg ultimele evoluţii din Ucraina, cu accent pe implementarea acordului Minsk II. În acest context, au fost analizate şi relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă. Discuţiile au avut loc cu participarea, în deschiderea discuției, a Secretarului General al OSCE, Lamberto Zannier.

Bogdan Aurescu a adresat statelor membre – care nu au făcut-o încă – îndemnul să ratifice Acordurile de Asociere și Liber Schimb cât mai curând, România fiind primul stat care a îndeplinit acest obiectiv, în iulie 2014. De asemenea, a susținut ca la Summit-ul de la Riga să se înregistreze progrese tangibile în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru Georgia și Ucraina.

Ministrul român de externe a mai arătat că Summit-ul ar trebui să recunoască perspectiva europeană a statelor din PaE, inclusiv a Rep. Moldova, această perspectivă având relevanță strategică pentru UE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.