Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Rușii arată cine controlează Marea Neagră

Rușii arată cine controlează Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

135253 – 04032015 –  Noile avioane ruse de luptă multirol de tip Su-30, alături de bombardiere Su-24, folosesc două nave NATO din Marea Neagră pentru a practica scenarii de atac, precum străpungerea sistemelor antiaeriene, a declarat o sursă de la baza navală Sevastopol, citată de Sputnik în pagina electronică.

”Echipajele acestor nave efectuează fără îndoială exerciţii pentru respingerea unor atacuri din partea avioanelor noastre, ceea ce le oferă piloţilor noştri oportunitatea de a obţine experienţă în manevrare şi în desfăşurarea unor misiuni de recunoaştere aeriană, atât în raza sistemelor antiaeriene, cât şi în afara razei lor”, a declarat pentru RIA Novosti sursa citată, conform mediafax.ro. În plus, avioanele de luptă monitorizează mişcările celor două nave, crucişătorul american lansator de rachete USS Vicksburg şi fregata turcă TCG Turgutreis, care se află în partea de sud-vest a Mării Negre. Trei avioane de luptă Su-30 şi patru bombardiere Su-24 au efectuat marţi misiuni de monitorizare deasupra acestor nave, de la baza aeriană Novofedorovka. ”În primul rând, piloţii noştri urmăresc deplasările navelor NATO şi monitorizează misiunile pe care le efectuează în timpul călătoriei lor pe mare”, a precizat sursa citată.

Flota rusă de la Marea Neagră a început să primească avioane de luptă Su-30 în 2014, în urma alipirii peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia. Așadar, lucrurile nu se calmează deloc, iar Rusia vrea să îşi arate din ce în ce mai mult şi mai clar dominaţia în zonă. Marea Neagră – un obiectiv strategic al ruşilor, pare terenul lor de joacă. Ultima declaraţie făcută de analistul Viktor Litovkin pentru TASS arată întocmai acest lucru: ”Sistemele anti-aeriene ruse controlează aproximativ jumătate din Marea Neagră în timp ce rachetele ”sol-sol” acoperă în întregime teritoriul acesteia. Aceste sisteme anti-aeriene au făcut din Crimeea un puternic cap de pod care asigură protecţia forţelor din regiune”, a declarat Breedlove. Experţii americani văd recentele desfăşurări de forţe militare din Crimeea drept o ameninţare directă a prezenţei navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră, lucru care duce la schimbare echilibrului de forţe în regiunea Mării Negre. Este absolut clar de ce generalul american este atât de nemulţumit de anexarea Crimeii de către Rusia şi de eforturile Rusiei de a consolida securitatea militară a peninsulei. Vremurile dominaţiei americane şi celei a NATO în Marea Neagră au apus, iar navele de război ale SUA nu vor mai putea să ancoreze în portul din Sevastopol fără permisiunea comandamentului Mării Negre la fel cum făceau după evenimentele din Osetia de Sud din luna august 2008 în baza permisiunii preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Victor Iuşcenko”, scrie analistul Viktor Litovkin. Rusia începe încet dar sigur să îşi ducă la îndeplinire planul de a le arăta membrilor NATO că este ”în control” în zona Mării Negre: ”Trebuie să ştie că nu sunt doriţi aici, trebuie să vadă cine este la cârmă”, conchide Litovkin. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.