Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România și Turcia au obiective și interese comune

București: România și Turcia au obiective și interese comune

DISTRIBUIȚI

erdogan - iohannis 135772 – 01042015 –  România și Turcia au obiective și interese comune și sunt legate, printe altele, de apartenența la NATO, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe comune pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni cu omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan. ”Am ținut în mod expres să mă întâlnesc, în aceste prime luni de mandat, cu omologi ai mei din țări cu care România are parteneriate strategice, cum este Turcia. Salut faptul că președintele Erdogan se află aici și îi mulțumesc pentru vizită. România și Turcia au obiective cumune și interese reciproce. Despre acestea am discutat azi, dar si despre contextul în care ne aflăm și posibilitatea de a dezvolta relațiile noastre. Ne leagă apartenența la NATO și faptul că România susține Turcia în procesul de integrare europeană”, a declarat Iohannis.

Președintele României a precizat că două dintre temele principale de duiscuție cu omologul său turc au fost securitatea în regiune și colaborarea pe plan economic dintre cele două state. ”Convingerea comună este că o regiune sigură și prosperă este în beneficiul ambelor state. Am avut o discuție aplicată cu accent pe evoluțiile geopolitice actuale. Consolidarea apărării colective în cadrul NATO este un obiectiv comun al României și Turciei”, a spus președintele român. ”Turcia este cel mai mare partener comercial al României, în afara UE. Va trebui să valorificăm împreună potențialul acestui parteneriat.  Ne dorim extinderea cooperării bilateriale în proiecte economice din alte zone, ca Asia centrală și Caucaz”, a mai spus Iohannis.

În finalul dicursului său, președintele României i-a transmis omologului său condoleanțe în contextul recentelor atacuri din Turcia, asigurându-l pe Erdogan de solidaritatea Romnâniei în astfel de situații.

Președintele Erdogan despre atacurile de la Istanbul: Astfel de evenimente creează întotdeauna îngrijorare – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut miercuri la București o serie de declarații pe tema atacurilor care au avut loc la Istanbul la sediul partidului de guvernământ. Două persoane înarmate au intrat miercuri în sediul Partidului AKP, aflat la putere în Turcia, situat într-o suburbie a Istanbulului. ”Astfel de evenimente creează întotdeauna îngrijorare. Noi suntem obligați însă la întoarcerea în țară să organizăm o reuniune la nivel înalt pentru că Turcia dorește să rezolve acest proces. Aceste organizații teroriste încă întreprind astfel de acțiuni oribile.Trebuie să ne gândim și la partidele politice care îi sprijină. Când vor înceta aceste partide să îi spriine? Chiar și reprezentanții media s-au grăbit să transmită imagini de acolo. Dacă nu am interzice aceste imagini, ele ar fi transmise toată ziua. Ei nu renunță la arme. Niciodată nu s-au comportat cinstit. Îi doresc procurorului ucis să se odihnească în pace”, a precizat președintele Turciei.

Poliția turcă a reținut miercuri un bărbat înarmat care a intrat cu forța într-un sediu al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, la putere) dintr-un cartier din Istanbul, au anunțat media locale, relatează AFP și Xinhua. Atacatorul, ale cărui motive nu sunt cunoscute, a intrat în biroul Partidului Justiției și Dezvoltării din cartierul Kartal, situat în partea asiatică a metropolei, potrivit agenției de presă Dogan.

În vârstă de 30 de ani, bărbatul a spart geamurile și a desfășurat un drapel turc pe care se afla o sabie Zülfikar, armă utilizată de ginerele profetului Mahomed, Ali, simbol al minorității Alevi din Turcia. Bărbatul a fost reținut rapid de forțele de ordine și condus pentru interogatoriu la divizia antiteroristă a poliției.

Acest incident survine la o zi după ce un procuror a fost luat ostatic la Palatul de Judetiție din Istanbul. Doi militanți de extremă stânga care îl luaseră ostatic pe magistrat au fost uciși în cursul unei intervenției poliției. Magistratul a decedat din cauza rănilor grave provocate de gloanțe. – PROMPT MEDIA, sursa: www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.