Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Românii rămân tradiţionalişti de Paşti

Bucureşti: Românii rămân tradiţionalişti de Paşti

DISTRIBUIȚI

 136007 – 10042015  –  Românii rămân tradiţionalişti în ceea ce priveşte obiceiurile pe care le au legate de Sărbătorile Pascale. Este concluzia rezultată din studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în aprilie 2015 cu privire la obiceiurile, percepţiile şi comportamentele românilor cu prilejul Sărbătorilor Pascale.

Stare generală de spirit şi impact financiar – La nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de Sărbătorile Pascale este una de relativ optimism, nemulţumirea faţă de direcţia în care merge ţara fiind mult mai scăzută decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre respondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% cred că direcţia este bună. Spre comparaţie, în perioada 2010-2013, în  perioada Sărbătorilor Pascale, proporţia celor care apreciau drept greşită direcţia în care merg ţara se situa între 69% (în 2013) şi chiar 80% (în 2011). Schimbarea de poziţionare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcţia ţării a survenit după momentul 16 noiembrie 2014, moment în care s-a înregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionaţi declarau la acel moment că direcţia este una pozitivă), fiind primul moment după mulţi ani în care indicatorul de direcţie a fost evaluat în termeni pozitivi. Pe de alte parte însă, de la începutul lunii martie 2015, trendul este unul descendent – 49% dintre respondenţii participanţi la un studiu IRES, la începutul lunii martie, declarau că direcţia este una bună, în timp ce la începutul lunii aprilie, raportul se inversează, iar direcţia ţării este din nou evaluată negativ.

          În plus, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paşti le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani – 39% în 2015 faţă de 38% în 2013 sau chiar 22% în anul 2011. Totuşi, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că în acest an vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi pentru sărbătorile pascale, iar 4 din 10 respondenţi spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 şi 500 de lei, iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi declară că vor cheltui între 501 şi 1000 de lei. 11% dintre participanţii la acest studiu – cu 4% mai mulţi decât în anul 2013 – susţin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1001 şi 1500 de lei.

Dacă în anii precedenţi criza era indicată drept unul din factorii care afectează bugetul pentru sărbătorile pascale, în acest an doar 38% mai cred acest lucru, în timp ce 58% dintre respondenţi cred în mică măsură sau chiar deloc în impactul crizei.

Comportament religios şi aderenţa la tradiţii – Aproape 9 români din 10 se autoapreciază ca fiind religioşi. Procentul este unul stabil în ultimii 6 ani: 87% dintre respondenţi s-au autoapreciat drept religioşi în 2015, 88% în 2013, 89% în 2012, 90% în 2011 şi 86% în 2010. Trei sferturi dintre participanţii la studiu declară că obişnuiesc să meargă la biserică, procent relativ constant în ultimii 6 ani. Dintre religioşii practicanţi, 15% spun că merg la biserică de câteva ori pe săptămână, 44% de câteva ori pe lună, 14% de câteva ori pe an, în timp ce 18% recunosc că merg la biserică doar la sărbătorile importante.

Două treimi dintre participanţii la studiul IRES – 67% – sunt de părere că Paştile ar trebuie să fie sărbătorite la aceeaşi dată atât de catolici, cât şi de ortodocşi.

Întrebaţi dacă s-au spovedit, până la data realizări studiului (6 aprilie), un sfert dintre respondenţi spun că au făcut acest lucru deja, o treime afirmă că urmează să se spovedească, în timp ce 39% recunosc că nu practică acest obicei. Un comportament similar găsim şi în ceea ce priveşte împărtăşitul : 24% dintre respondenţi se împărtăşiseră până la data realizării sondajului, 35% au declarat că urmează să facă acest lucru, iar 38% au recunoscut că nu au acest obicei.

Două treimi dintre cei chestionaţi susţin că ţin postul Paştilor: 1 din 10 respondenţi reuşesc să ţină post întreaga perioadă, 43% spun că postesc doar câteva zile (miercuri şi/sau vineri), iar 12% postesc în Vinerea Mare. O treime dintre cei chestionaţi nu obişnuiesc să postească, procent în creştere în ultimii ani. Totuşi 8% dintre cei chestionaţi susţin că au ţinut post negru în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care au ţinut post negru în Postul Paştilor (27%) spun că au făcut acest lucru o zi, dar 17% declară că au ţinut post negru peste 5 zile.

80% dintre participanţii la acest studiu spun că obişnuiesc să participe la slujba de Înviere, cu 5% mai puţini decât în 2013. Dintre aceştia, trei sferturi susţin că vor merge şi în acest an la slujba de Înviere. Cât priveşte slujba din Duminica de Paşti, 61% spun că obişnuiesc să participe. 8 din 10 respondenţi declară că vor merge în acest an să ia paşti.

Aproape toţi cei chestionaţi spun să sărbătoresc Paştile, însă unul din 10 respondenţi nu cunosc semnificaţia acestei sărbători. În timp ce 82% spun că de Paşti se sărbătoreşte învierea lui Hristos, 7% cred că sărbătorim naşterea lui Isus Hristos, 3% dau alt răspuns, iar 4% nu ştiu sau nu îşi amintesc.

Mai mult de jumătate dintre participanţii la acest studiu – 54% – susţin că tradiţiile de sărbători sunt foarte importante pentru ei, iar mai bine de o treime le consideră importante (36%). 6 din 10 respondenţi susţin că în regiunea în care locuiesc nu sunt obiceiuri tradiţionale specifice sărbătorilor pascale. Dintre cei 35% care spun însă că există obiceiuri tradiţionale, cei mai mulţi menţionează : vopsitul ouălor (16%), mersul la ”udat”/ ”stropit” (14%), mersul la biserică în noaptea Învierii (8%) sau tăierea mielului (5%).

Consum şi obiceiuri de Paşti – Potrivit studiului IRES, un sfert dintre români au concediu de Paşti în acest an (26%), dar o mare parte dintre respondenţii participanţi la studiu – 82% – spun că vor sta acasă de Paşti şi doar 4% spun că vor pleca într-o excursie. 1 din 10 respondenţi vor sta acasă, dar vor merge şi în vizite – proporţie aflată la cel mai scăzut nivel din ultimii ani (14% în 2010, 18% în 2011, 23% în 2012 şi 16% în 2013). Dintre cei care vor pleca în excursie, cei mai mulţi vor petrece aceste sărbători în ţară, doar 2%, nivelul este în scădere faţă de anii precedenţi.

Peste 60% dintre cei chestionaţi vor primi musafiri în zilele de Paşti. Printre cei primiţi în vizită se află membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiaţi (27%). Doar 6% vor primi în vizită colegi de serviciu.

În privinţa preparatelor tradiţionale de Paşti: aproape jumătate dintre respondenţi – 49% – spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, 53% o prepară şi anul acesta; 40% dintre cei chestionaţi spun că obişnuiesc să consume miel de Paşti, în timp ce 23% o consumă de mai multe ori pe an. 43% vor cumpăra în acest an carne de miel, iar bugetul alocat pentru carnea de miel de către aceştia este următorul : 25% spun că vor cheltui între 200 şi 249 de lei, o cincime alocă între 100 şi 149 de lei, 12% între 50 şi 99 de lei, în timp ce 11% au pregătit între 150 şi 199 de lei.

Vinul de casă rămâne băutura alcoolică preferată de români pentru sărbătorile de Paşti pe care le petrec acasă – 48%. Țuica este şi ea în top – 12%, urmată de bere – 10%. 20% dintre cei chestionaţi spun că în familiile lor nu se consumă băuturi alcoolice.

Cât priveşte băuturile non-alcoolice, apa minerală sau plată este prima în topul consumului – 45% dintre respondenţi declarând că o consumă în cea mai mare măsură. Sucurile naturale şi sucurile carbogazoase sunt pe următoarele locuri – 24%, respectiv 23% dintre respondenţi menţionând că le consumă în cea mai mare măsură. 4% dintre respondenţi consumă siropuri de fructe.

41% dintre respondenţi vor cumpăra ouă pentru sărbătorile pascale din acest an, însă mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi şi le procură din propria gospodărie, a rudelor sau a cunoscuţilor. 96% dintre cei chestionaţi vor vopsi ouă în acest an, 64% preferând vopsea din comerţ, 15% metodele tradiţionale, iar 18% combină cele două metode. Culorile preferate pentru ouăle de Paşti sunt: roşu (97%), galben (36%), verde (30%), albastru (30%) sau portocaliu (15%). Mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu vor vopsi în acest an între 10 şi 30 de ouă, iar 43% peste 30.

Prăjiturile făcute în casă rămân preferate : 66% dintre cei chestionaţi spun că vor face în casă prăjiturile pentru Paşti. 14% declară că le vor cumpăra, iar alţi 14% declară că vor face şi în casă, dar vor şi cumpăra.

Mai bine de jumătate dintre respondenţi – 55% – spun că în acest an vor cumpăra cadouri de paşti pentru cei dragi. 44% nu vor face acest lucru. Proporţia celor care spun că vor face cadouri de Paşti celor dragi este într-o continuă creştere în ultimii ani (de la 44% în 2011 la 55% în 2015). Jumătate dintre cei care vor face cadouri spun că acestea vor fi la fel ca şi cele din alţi ani, 36% spun că vor fi mai modeste, iar 8% că vor fi mai consistente.

Jumătate dintre respondenţi susţin că, uneori, de sărbători obişnuiesc să ajute persoane nevoiaşe sau să doneze bani. 29% spun că fac aceste gesturi de fiecare dată. 66% declară că intenţionează să facă acte caritabile şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.

Salatele şi legumele crude, preparatele de post gătite în casă, fructele, sunt printre primele opţiuni pentru meniul celor care obişnuiesc să ţină post. Dulciurile de post din comerţ, semipreparatele şi preparatele de post gătite din comerţ sunt printre ultimele preferate în meniul de post.

Studiul a fost realizat în perioada 4-6 aprilie a. c. pe un eşantiona de 1006 indivizi în vârstă de 18 ani şi peste. Eroare maximă tolerată este ± 3%. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.