Acasă Externe Agenda Europeana Centenarul genocidului armean: Deputații cer normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Centenarul genocidului armean: Deputații cer normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

DISTRIBUIȚI

136108 – 16042015 – Armenia și Turcia ar trebui să utilizeze momentul centenarului genocidului armean pentru a-și revizui relațiile diplomatice, a deschide granița și drumul pentru integrarea economică, spune Parlamentul European într-o rezoluție votată miercuri. Deputații subliniază nevoia ca Turcia să recunoască genocidul armean, pentru a deschide drumul către ”o adevărată reconciliere”, amintind și mesajul Papei Francisc. Deputații invită Armenia și Turcia să ”utilizeze exemple de reconciliere de succes între națiunile Europei” prin ratificarea și implementarea, fără condiționări, a protocoalelor privind stabilirea relațiilor diplomatice, deschiderea graniței și îmbunătățirea activă a relațiilor lor, mai ales în privința cooperării transfrontaliere și integrării europene. Deputații au comentat și declarația Papei Francisc de la 12 aprilie care ”a omagiat centenarul Genocidului armean din 12 aprilie în spiritul păcii și al reconcilierii.”

Deputații salută declarațiile președintelui și prim-ministrului Turciei prin care se transmit condoleanțe și se recunosc atrocitățile împotriva armenilor otomani și încurajează Turcia ”să folosească comemorarea centenarului genocidului armean ca oportunitate importantă” pentru a deschide arhivele, ”a accepta trecutul”, a recunoaște genocidul și a deschide, astfel, drumul către ”o adevărată reconciliere între popoarele turc și armean.”

Deputații cer Turciei să efectueze ”cu bună credință” un inventar al patrimoniului cultural armean distrus sau ruinat în ultima sută de ani, aflat în jurisdicția sa.

Ei au adus omagiu memoriei celor un milion și jumătate de armeni care au ”pierit în Imperiul Otoman” acum 100 de ani. Deputații propun crearea unei ”Zile Internaționale de Comemorare a Genocidelor” pentru ”a reaminti dreptul tuturor popoarelor și națiunilor din lume la pace și demnitate.” – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.