Acasă Externe Franţa: Senatorul Badea: Despre granițele UE

Franţa: Senatorul Badea: Despre granițele UE

DISTRIBUIȚI

 136364 – 27042015 –  Cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 20-24 aprilie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea a luat cuvântul, în plenul Adunării, în cadrul dezbaterii de urgenţă cu tema “Tragedia umană din Mediterana: necesitatea unei acţiuni imediate”.

Senatorul Badea şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația migranților ilegali care provin din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu și care își pun în pericol viața pentru a ajunge pe țărmurile septentrionale ale Mediteranei, potrivit unui comunicat de la Senat.

Senatorul Badea a arătat că frecvența tragediilor care se succed în Marea Mediterană relevă totodată disfuncţionalităţi majore în gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, iar diminuarea constantă a finanțării europene în această materie se răsfrânge în mod negativ asupra statelor din Europa de Sud, nevoite să aloce resurse substanțiale menţinerii sub control a acestui fenomen.

Potrivit senatorului român se impune o revizuire cât mai amplă a Sistemului Dublin al UE pentru a îl adapta noilor realități și a fi în concordanță cu articolul 80 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care prevede că, în gestionarea politicilor UE în domeniul controlului la frontiere, azilului și imigrării, este incident principiul solidarității și al distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre, inclusiv în plan financiar.

În încheiere, senatorul a mai subliniat că eforturile susţinute ale comunităţii internaţionale, în materie de consolidare democratică, prevenire a conflictelor şi combatere a sărăciei, inclusiv din perspectiva implementării obiectivelor stabilite în Agenda de dezvoltare post 2015, pot contribui în mod decisiv la atenuarea presiunii fluxurilor migratorii. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.