Acasă Economie Hunedoara: A patra cerere de intrare în insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara

Hunedoara: A patra cerere de intrare în insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara

DISTRIBUIȚI

 – 136170 – 20042015 – O noua cerere de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara a fost inregistrata la data de 8 aprilie la Tribunalul Hunedoara. Este a patra din acest an si a fost depusa, in calitate de creditor, de Romlink Invest SRL, o firma din Miercurea Ciuc care produce snururi si franghii din fir sintetic, potrivit Hotnews.ro.

 Pana la aceasta noua cerere, au mai fost deschise alte trei dosare de insolventa, insa creditorii au renuntat procese inca de la primele infatisari. Practic, prin deschiderea acestor procese, creditorii au gasit solutia de a-si recupera sumele datorate de Complexul Energetic Hunedoara.

Compania se afla intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere financiar, motiv pentru care Guvernul intentioneaza sa-i acorde un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de lei.

La Tribunalul Hunedoara au mai fost deschis inca trei dosare insolventa. Unul a fost cel al creditorului Sanroc SRL, o societate din Deva care se ocupa cu furnizarea pieselor de schimb si a consumabilelor pentru echipamentele de foraj si de constructii. Sanroc SRL a renuntat la proces pe 17 aprilie, termenul de judecata. Pe 18 martie, Tribunalul Hunedoara a fost termen pentru judecarea firmei Multigama Tech SRL, in calitate de creditor, de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. Insa, creditorul a renuntat la proces. O alta companie care ceruse insolventa din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei a fost firma Gerom SA. Pe 4 februarie ar fi trebuit sa fie judecata cererea, insa si in acest caz a fost oprit procesul.

Aceste renuntari ar putea avea legatura cu faptul ca Executivul nu este de acord cu intrarea companiei in insolventa.

Compania are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garantia statului, destinat finantarii reabilitarii si modernizarii, precum si 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garantia statului, in vederea finantarii reabilitatii grupului 4 al termocentralei Paroseni.

De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subimprumutat de Ministerul Finantelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investitii de mediu, din care mai sunt trageri ramase de efectuat de 7,03 milioane de euro.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu spunea recent ca piederile uriase de la Complexul Energetic Hunedoara, 1 miliard in 2014, pot fi considerate ajutor de stat. „Nu va fi usor sa convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce la 300 si ceva de lei/MWh, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei”, a spus Chiritoiu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.