Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Şase francezi suspecţi de terorism au fost expulzaţi din România

Şase francezi suspecţi de terorism au fost expulzaţi din România

DISTRIBUIȚI

 136009 – 10042015  –  Șase francezi care lucrau în România, suspecrați de legături cu retelele teroriste Statul Islamic și al Qaida au fost expulzați. Grupul, care avea o afacere de exportare a carnii din Satu Mare in Franta. În urma unei investigatii lansate de SRI in 2013, aceștia au fost considerați o amenintare la adresa securitatii nationale, iar expulzarea lor a fost o măsură de prevenirea comiterii unor atacuri teroriste in Romania. Termenul de zece zile acordat de un tribunal roman, pe 31 martie, celor sase francezi sa paraseasca teritoriul tarii a expirat.

„Toate actiunile desfasurate de catre Serviciul Roman de Informatii au avut loc in contextul mai larg al prevenirii anumitor actiuni, precum comiterea unor atacuri teroriste in Romania”, a declarat joi Sorin Sava.

„Concret, membrii gruparii, afiliati unor ideologii radicale promovate de catre gruparile teroriste Statul Islamic si al Qaida, se aflau in contact cu sustinatori ai cauzelor acestor organizatii si au efectuat activitati de propaganda extemista islamica (de natura jihadista) pe teritoriul Romaniei”, se arata intr-un comunicat al SRI.

Este vorba despre „radicalizare, recrutare ideologica (si) recrutare in vederea pregatirii religioase/militare in zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, precizeaza SRI.

Cinci membri ai grupului au primit intedictia de a reintra in Romania pentru o perioada de sapte ani, iar unul pentru o perioada de trei ani.

Un om de afaceri, Hassib, in varsta de 36 de ani, este unul dintre francezii expulzati pentru o perioada de sapte ani. Potrivit Registrului roman al Comertului, el este co-gestionar al unei afaceri de procesare a carnii de pui care produce carne halal.

„Politia a venit sa ma vada, spunandu-mi sa parasesc tara imediat, in aceeasi zi”, a declarat el. „Nu am acceptat, iar ei mi-au dat o scrisoare in romana. Nu am inteles exact ce spunea, dar (apoi) am obtinut un pic mai multe informatii despre scrisoare. Nu ma asteptam sa fiu nevoit sa plec din Romania. Nu am luat toate astea in serios. Am crezut ca era o gluma proasta”, a adaugat el.

Hassib a mai declarat ca relatiie pe care le-a avut cu administratia romana au fost intotdeauna bune, ca nu au existat probleme.

Potrivit procurorilor, el era primul pe lista suspectilor, fiind banuit de actiuni subsersive impotriva statului roman. Hassib este acuzat ca ar fi postat materiale religioase din diverse surse pe pagina sa de Facebook.

Avocati de la firma de procesare a carnii de pui au facut apel impotriva hotararii tribunalului roman. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.