Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Criza românului răpit: România colaborează cu partenerii internaţionali

Bucureşti: Criza românului răpit: România colaborează cu partenerii internaţionali

DISTRIBUIȚI

136864 – 20052015 – MAE a anuntat ca reprezentantii institutiilor care fac parte din Celula de criza au analizat diverse scenarii de evolutie a cazului romanului rapit in Burkina Faso si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic, solicitand, totodata sprijinul partenerilor internationali.

Celula de criza interinstitutionala a avut mai multe reuniuni privind situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso, iar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, imediat dupa revenirea in tara, la activitatea Celulei de criza reunite la sediul MAE, precizeaza MAE, intr-un comunicat.

„Celula de criza interinstitutionala continua demersurile de verificare a veridicitatii informatiilor si a materialului audio aparute in presa in cursul zilei de astazi. In acest scop, a fost solicitat si sprijinul partenerilor internationali ai Romaniei”, se arata in comunicat.

Celula de criza reitereaza faptul ca, avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze, nefiind asteptat un rezultat imediat.

„Celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei. Cele mai recente evolutii inregistrate in acest caz, precum si concluziile de etapa ale reuniunilor de astazi ale Celulei de criza interinstitutionale au fost transmise spre informarea operativa a presedintelui Romaniei si prim-ministrului Romaniei. De asemenea, Celula de criza interinstitutionala este in legatura permanenta cu familia cetateanului rapit”, se mai precizeaza in comunicat

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a fost constituita la 4 aprilie 2015, atunci cand situatia cetateanului roman a fost cunoscuta autoritatilor romane, conform hotararii CSAT din 3 aprilie 2013. In prezent, din Celula de criza fac parte reprezentanti ai MAE, SIE, SRI, MApN si ai Administratiei Prezidentiale.

Gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune a afirmat, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si „indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului”, potrivit Voice of America.

„Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul”, a adaugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Romanul Iulian Ghergut, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit pe 4 aprilie, de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.