Acasă Externe Elveţia: Şase oficali FIFA, arestaţi la Zurich

Elveţia: Şase oficali FIFA, arestaţi la Zurich

DISTRIBUIȚI

137060  – 27052015 – Șase oficiali ai fotbalui mondial au fost arestați  la un hotel din Zurich, pentru corupție la organismul de conducere FIFA, potrivit BBC. Suspecții, printre care se spune că s-ar afla şi un vicepreședinte FIFA, au fost reținuti în așteptarea extrădării lor în SUA.

Sunt avute în vedere şpăgi de 100 milioane de dolari de-a lungul a două decenii.

Membrii FIFA se reunesc la Zurich pentru întâlnirea anuală de vineri, unde actualul președinte Sepp Blatter vizează un al cincilea mandat.

Totuşi, Blatter nu s-ar afla printre cei arestaţi.

De asemenea, a fost percheziţionat de către poliţişti sediul FIFA şi au fost ridicate documente, potrivit procurorilor elveţieni.

            Jeffrey Webb – șef al confederației pentru America de Nord și Centrală și Caraibe – este unul dintre oficialii arestați.

Printre cei văzuţi scoşi sub escorta poliţiei din hotel se mai află șeful federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, uruguayanul Eugenio Figueredo, presedintele organismului de conducere al fotbalului din America de Sud – Conmebol, şi brazilianul Jose Maria Marin,  membru al comitetului de club al FIFA.

Mulți sunt uimiţi cum Sepp Blatter poate să fi fost şeful FIFA atât de mult timp, pe fondul atât de multor rapoarte de corupție, și totuși să rămână, aparent, neatins.

Un ziar elvețian l-a numit în glumă „prințul întunecat al fotbalului, nașul, Don Blatterone” – dar nicio anchetă nu a dezvăluit vreodată dovada implicării sale în luarea de mită.

„E un supraviețuitor”, spune un membru al parlamentului elveţian, Roland Buechel. „Nimic nu se lipeste vreodată de el; există întotdeauna cineva între el și mita.”

Biroul Federal Elvețian al Justiției (FOJ) a spus intr-o declaratie, miercuri, ca autoritatile americane îi suspectează pe oficialii FIFA de primirea a 100 milioane de dolari de la începutul anilor 1990 pentru turnee de fotbal din America Latină.

Şpăgile au fost puse la cale și pregătite în SUA, prin intermediul unor conturi bancare din SUA, adaugă FOJ.

Autoritățile elvețiene pot aproba imediat extrădarea, precizează FOJ. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.