Acasă Externe Israel: Israelul are un nou guvern

Israel: Israelul are un nou guvern

DISTRIBUIȚI

136617 – 08052015  – Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ajuns la înţelegeri în urma tratativelor cu partidele de centru-dreapta, transmite Radio România Actualităţi. Însă, noul executiv se sprijină doar pe 61 de parlamentari din cei 120 cât are Knessetul.  

Premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat în tratativele pentru formarea noii coaliţii să numească opt miniştri din partidele partenere, zece misiuni ministeriale fiind rezervate membrilor partidului său, Likud.

Structura executivului este limitată la 18 portofolii, potrivit legii, care se pare că nu poate fi modificată în actuala legislatură.

Ministrul adjunct de externe, Tzachi Hanegbi, apreciază că premierul Benjamin Netanyahu păstrează portofoliul Externelor pentru eventualitatea extinderii coaliţiei guvernamentale.

Hanegbi este de părere că un guvern care se sprijină pe o majoritate de 61 de parlamentari în Knesset ar putea funcţiona bine dacă toate partidele partenere acţionează în coordonare.

Cu toate acestea, el apreciază că ar fi binevenită o extindere a coaliţiei dacă un nou partener acceptă politica Guvernului Netanyahu.

Unii comentatori vorbesc despre intenţia premierului de a-l aduce în coaliţie pe liderul opoziţiei Isaac Herzog, cu Partidul Muncii.

Liderul Partidului Yesh Ati, Yair Lapid, a declarat că nu se alătură unui guvern pe care l-a catalogat „îngust şi sectorial”.

Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a transmis astăzi felicitări premierului Benjamin Netanyahu pentru formarea noului guvern.

În comunicatul Casei Albe se arată că preşedintele american este nerăbdător să conlucreze cu Benjamin Netanyahu şi guvernul său.

Preşedintele Barack Obama consideră deosebit de importantă cooperarea în domeniile militar, informaţii şi securitate între SUA şi Israel – asta reflectă parteneriatul puternic dintre cele două ţări.

Washingtonul aşteaptă să fie continuate consultările în problemele regionale, între care tratativele în vederea împiedicării Iranului de a fi în posesia armei nucleare şi pentru soluţia „două state pentru două popoare”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.