Acasă Economie Vâlcea: Nostra Silva cere comisie prezidenţială

Vâlcea: Nostra Silva cere comisie prezidenţială

DISTRIBUIȚI

 136827 – 18052015 – În contextul dezbaterilor din România privind Codul Silvic, fenomenul tăierilor ilegale şi necesitatea impunerii unor măsuri excepţionale de interzicere a exportului de lemn neprelucrat, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva îi cer preşedinteleui Klaus Iohannis orgnizarea unei dezbateri la care să participe reprezentanţi ai statului şi ai societăţii civile “pentru găsirea celei mai bune soluţii de eliminare integrală a tăierilor ilegale, a poziţiei de monopsol în piaţa lemnului;, a concurenţei neloiale, a jocurilor politicianiste cu soarta pădurilor României, a banilor negri din lemn din campaniile electorale ale tuturor partidelor”.

“În funcţie de concluziile acestei dezbateri, vă rugăm să analizaţi ulterior dacă se impune instituitrea unei comisii prezidenţiale pentru analiza pădurilor României”, se arată într-o scrisoare adresată şefului statului, postată pe site-ul Nostra Silva.

Reprezentanţii Nostra Silva îi supun atenţiei preşedintelui, în scrisoare, o analiză în care atrag atenţia că  nu există date ale Inventarului Forestier Naţional care să confirme cifrele utilizate de Guvern în elaborarea a două ordonanţe de urgenţă prin care intenţionează să interzică exportul de masă lemnoasă.

De asemenea, Nostra Silva susţine că “interzicerea exportului de lemn neprelucrat este o măsură fără niciun impact asupra tăierilor ilegale”. “Câştigătorii acestei măsuri ar fi tot marile companii de prelucrare a lemnului (Schweighofer, Kronospan, Egger) care vor avea acces la o resursă de lemn mult mai ieftină”, se precizează în scrisoare..

Şi introducerea sistemului de licenţiere a exportului este tot inutilă, potrivit reprezentanţilor Nostra Silva. “Sistemul de licenţiere nu aduce niciun beneficiu pentru urmărirea trasabilităţii masei lemnoase, asigurată deja de avizul de expediţie care conţine aceleaşi elemente. De asemenea, raportarea on-line a avizelor de expediţie asigură baza statistică pentru calcul în timp real”, se arată în scrisoare. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.