Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Avertisment de la RADET: Probleme cu căldura la iarnă!

Bucureşti: Avertisment de la RADET: Probleme cu căldura la iarnă!

DISTRIBUIȚI

 137506  – 11062015 –  Bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna, din cauza starii in care se afla retelele termice, vechi de peste 30 de ani, si a faptului ca Primaria Capitalei nu a alocat nici in 2015 fonduri suficiente pentru investitii in sistem, a declarat joi Gabriel Dumitrascu, seful CA al RADET.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a prezentat joi, in cadrul unei conferinte de presa, planul de administrare al institutiei. Acesta va fi inaintat spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Actualul CA al regiei de stat a fost numit in urma cu circa trei luni.

„Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apa calda al Bucurestiului este supradimensionat si imbatranit, cu randamente tehnice extreme de scazute. Sistemul a fost conceput la finalul anilor ¬50, cand se punea problema industrializarii masive a Bucurestiului, motiv pentru care au aparut marile CET-uri din Bucuresti. (¬) Dupa 1990 marea industrie a disparut, iar puterile instalate in centralele termice sunt supradimensionate fata de necesarul Bucurestiului. Daca in 1990, in sistemul RADET intrau in jur de 10 milioane Gcal, in 2014 cantitatea intrata era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare in ¬90”, a declarat Gabriel Dumitrascu.

Specialistii spun ca necesarul ar fi de 1.900 Gcal/h, precizeaza Dumitrascu.

De asemenea, mai mult de 80% din retelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, atrage atentia reprezentantul regiei. Dumitrascu spune ca este nevoie de un sistem de termoficare care sa raspunda cel putin necesitatilor unei generatii si sa „terminam cu carpelile”.

„Incercam sa facem performanta intr-o competitie cu o Dacie dinainte de Revolutie. Nu ai niciodata cum sa castigi o competitie”, afirma Dumitrascu.

El subliniaza ca la iarna Bucurestiul risca o criza in ceea ce priveste furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

„Exista riscul sa ramanem fara caldura. Reteaua este atat de imbatranita, ca se pot produce incidente oriunde. Pot fi mai multe zone afectate. Excludem insa o indisponibilizare totala a populatiei. Zonele cele mai expuse din Capitala sunt Colentina si Fundeni”, a spus Dumitrascu.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de catre Primaria Bucuresti in ultimii patru ani, executia lucrarilor de investitii a fost sistata incepand cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investitii, fata de 11,9 milioane lei in anul 2013 si comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investitii in 2009.

Presedintele CA al RADET a citat studii potrivit carora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro si de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea si retehnologizarea CET-urilor.

Incepand cu anul 2014, Electrocentrale Bucuresti a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti, astfel ca toti banii pe care RADET ii incaseaza se duc la creditor.

Potrivit sefului CA al RADET, cea mai mare problema a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a incheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt catre Elcen. La sfarsitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a inregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, fata de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei in 2013.

„Blocajul financiar in care se afla regia afecteaza derularea normala a activitatii, generand disfunctionalitati majore in asigurarea continuitatii, calitatii serviciului prestat clientilor si in siguranta in exploatarea continua a instalatiilor. In acest context, regia se afla in posibilitatea achitarii debitelor”, se arata in planul de administrare al RADET.

RADET Bucuresti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termica in Municipiul Bucuresti, asigurand 72% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si agenti economici).

RADET Bucuresti administreaza circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din Romania. Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori si 5.429 de institutii, obiective sociale si agenti economici. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.