Acasă Externe Agenda Europeana București: Experiența României în problema minorităților naționale, model pentru parcursul european al...

București: Experiența României în problema minorităților naționale, model pentru parcursul european al Serbiei

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Timp Românesc

137772 – 23062015 – România urmăreşte cu atenţie evoluţia programului de introducere a studierii limbii române în şcolile din Serbia de răsărit, precum şi păstrarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ în limba română din Voievodina, este mesajul transmis de ministrul Angel Tîlvăr la întrevederea pe care a avut-o cu ambasadorul Serbiei în România, Branko Brankovic, potrivit Timp Românesc.

Cu aceeași ocazie, ministrul românilor de pretutindeni și-a exprimat convingerea că Acordul dintre guvernul român şi cel sârb în domeniul educaţiei va fi semnat în viitorul apropiat, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea educaţiei în limba română pe întreg teritoriul Serbiei. De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa impulsionării activităţilor Comisiei Mixte, considerând că dialogul în acest format constituie un cadru optim de abordare multi-instituţională a subiectelor de interes comun pentru cele două state.

În același timp, și-a arătat preocuparea în legătură cu identificarea modalităţilor cele mai eficiente de a veni în întâmpinarea dorinţei legitime a românilor din Serbia de răsărit pentru a asigura generaţiilor noi accesul la limba, cultura şi civilizaţia părinţilor şi a bunicilor.

Ambasadorul Branko Brankovic a apreciat excelenta relaţie bilaterală şi a transmis întreaga disponibilitate a autorităţilor de la Belgrad pentru găsirea celor mai bune soluţii în legătură cu aspectele legate de minoritatea română din Republica Serbia.

În cadrul discuţiei, ministrul Angel Tîlvăr și-a exprimat interesul pentru stimularea parteneriatelor bilaterale pentru promovarea şi protejarea identităţii naţionale şi a drepturilor minorităţile naţionale, ca parte a setului de valori europene la care aderă cele două ţări. În acest context, demnitarul român a apreciat experienţa țării noastre ca model în acest domeniu, menţionând că această experienţă stă la dispoziţia Republicii Serbia, în cadrul parcursului său european.

Ministrul delegat a prezentat activitatea şi proiectele sprijinite de DPRRP – MAE în comunităţile româneşti din Serbia de nord-est şi din Voivodina, solicitând, totodată, sprijinul autorităților sârbe pentru susținerea proiectelor și valorificarea în comun a patrimoniului identitar reprezentat de aceste comunități. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.