Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Gabriel Surdu a scăpat de arest

Bucureşti: Gabriel Surdu a scăpat de arest

DISTRIBUIȚI

137468  – 11062015 – Directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost eliberat din arest, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, care a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat ca i-a cerut sefului CJ Buzau sa faciliteze firmei sale obtinerea unui contract, potrivit Hotnews.ro.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis contestatia formulata de Gabriel Surdu, dupa ce Tribunalul Bucuresti dispusese, in 5 iunie, ca directorul suspendat al Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) sa fie cercetat in continuare in arest preventiv, pentru inca 30 de zile.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, astfel ca Gabriel Surdu a fost eliberat din arestul Politiei Capitalei, unde era incarcerat din 12 mai.

Gabriel Surdu, aflat la conducerea RA-APPS din aprilie 2007, a fost suspendat din functie in 13 mai, dupa arestarea sa preventiva.

Procurorii DNA au facut, in 29 aprilie, patru perchezitii in Bucuresti si Prahova, la sediul RA-APPS, la o firma si la locuintele unor persoane suspectate de fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2013-2014. In aceeasi zi, Gabriel Surdu a fost retinut, insa Tribunalul Bucuresti a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar, ulterior fiind arestat preventiv, in urma deciziei luate de Curtea de Apel Bucuresti, la judecarea contestatiei procurorilor.

Georgian Gabriel Surdu este suspectat ca, in vara anului 2013, i-ar fi cerut presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, in prezent suspendat din functie, sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari in judetul Buzau pentru SC Construct CO Group SRL, firma pe care o conducea printr-un intermediar.

Cristinel Bigiu ar fi fost de acord cu cererea lui Gabriel Surdu si l-ar fi sprijinit sa obtina un contract de lucrari pentru SC Construct Co Group SRL, in comuna Ghergheasa, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii buzoiene fiind solicitat 8% din valoarea contractului, au precizat sursele citate.

In acest sens, Bigiu l-ar fi prezentat pe Horatiu Daniel Vidan Popa primarului localitatii Ghergheasa, iar in 21 mai 2014, intre Primaria Ghergheasa si SC Construct Co Group SRL administrata de Vidan, a fost incheiat contractul de lucrari de proiectare si executie privind „Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare in comuna Ghergheasa, judetul Buzau”, in valoare de 48.678.773,89 lei, respectiv aproape 11 milioane de euro.

Cristinel Bigiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 pana in mai 2007, apoi senator, in mandatul 2008-2012, a fost suspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, in decembrie 2014, dupa ce a fost arestat preventiv pentru luare de mita.

In februarie 2015, Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor, iar finul sau, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infractiuni. In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (ADICA) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor. Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale „Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020”.

In 20 mai, Florin Colgiu a fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare, decizia nefiind definitiva.

Numele lui Cristinel Bigiu apare si in dosarul in care fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat ca ar fi luat mita 500.000 de euro pentru interventii in favoarea unei persoane care revendica un teren.

Potrivit procurorilor, in 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.