Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Guvernul Ponta a concesionat pe şest perimetrul Rovina unei firme falimentare

Bucureşti: Guvernul Ponta a concesionat pe şest perimetrul Rovina unei firme falimentare

DISTRIBUIȚI

 137180  – 02062015 –  Anunțul Carpathian Gold potrivit căruia a primit licența de exploatare a cuprului și aurului din zăcământul Rovina a dus la o explozie la bursă a acțiunilor companiei, marcând o creștere de 200% în decurs de două zile. Informarea de presă distribuită către mass-media a fost lansată într-un moment cheie, Carpathian Gold aflându-se practic în stare de faliment din cauza dificultăților întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia, potrivit unui comunicat al Mining Watch Romania.

În ultimii ani, Carpathian Gold a împrumutat 207.7 milioane de dolari americani de la banca australiană Macquarie pentru a construi proiectul minier din Brazilia. Cu toate acestea, compania deținută în această țară – MRDM Ltda, a fost nevoită să închidă lucrările din cauza inundațiilor în 2013. În prezent activitatea minieră din Brazilia este în continuare suspendată. Acest lucru a dus la pierderi masive de capital, aducând firma în pragul falimentului. Situația este atât de gravă încât directorii Carpathian și-au dat demisia la începutul lui 2014, iar banca australiană Macquarie le-a desemnat un ofițer șef de restructurare.

Conform declarațiilor făcute în anul 2013, compania plănuia să folosească cash-flow-ul de la mina din Brazilia pentru a porni proiectul din România. Cu toate acestea, fără a avea stabilitatea financiară necesară, Carpathian Gold, a primit în dar de la ANRM licența pentru proiectul din România. Toate demersurile au avansat în condiții total netransparente, dar sub supervizarea atentă a Guvernului României.

Carpathian Gold este o companie junior, fără experiență – Carpathian Gold deține în concesiune doar două perimetre, unul în Brazilia și unul în România. Faptul că firma este una ne-experimentată o denotă chiar afirmațiile fostului director general, Dino Titaro, într-un interviu acordat pentru BTV în 2013. Acesta afirma: “Spunem adesea că proiectul RDM din Brazilia este startul companiei și proiectul monstru din România este ‘the company maker’ (cel care face compania)”.

În timp ce presa a promovat imediat vestea bună primită de Carpathian Gold, ANRM refuză să răspundă solicitărilor de informare. Condițiile pentru vânzarea zăcământului de la Rovina sunt în continuare tratate ca “secret de serviciu”. Astfel, nici ANRM și nicio altă instituție a statului nu a considerat necesară informarea publicului cu privire la concesionarea pentru exploatare pe 20 de ani a unui perimetru minier de 93,5 kilometri pătrați – adică de aproape trei ori suprafața orașului Deva. Rovina devine astfel primul proiect minier deținut 100% de o companie străină, fără participarea statului român. Conform înțelegilor, Carpathian trebuie să plătească statului român doar 4% redevență.

“Coincidență sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreție, de Guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituție din  România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculații privind beneficiarii reali ai creșterii bruște a valorii acțiunilor. Indiferent însă dacă funcționari sau politicieni români au avut de câștigat în urma acordării licenței la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufoca în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea rețelei Mining Watch România.

Titularul proiectului este Carpathian Gold (TSX:CPN), prin compania Samax Romania Limited, care la rândul ei deține Samax România, societate cu răspundere limitată (SRL) înregistrată în Baia Mare. Carpathian Gold este companie minieră junior, care propune proiectele miniere Rovina (România) și Riacho dos Machados Gold (Brazilia). Potrivit unui anunț al companiei din iulie 2011, Barrick Gold (TSX:ABX), cea mai mare companie minieră din lume, cumpăra 9% din acțiunile Carpathian Gold contra sumei de 20 de milioane de dolari.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.