Acasă Economie București: PNL propune, în noul Cod Fiscal, principiul predictibilității impunerii

București: PNL propune, în noul Cod Fiscal, principiul predictibilității impunerii

DISTRIBUIȚI

 – 137776 – 23062015 – Deputatul liberal Vasile Horga propunere includerea principiului predictibilitatii impunerii în noul Cod Fiscal. ”Recent s-au incheiat dezbaterile asupra Codului Fiscal in Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, unde deputatii liberali Vasile Horga si Anton Dobos, membri ai comisiei, au reusit sa impuna un amendament la Codul Fiscal aflat in dezbaterea comisiei, care va avea un impact deosebit asupra comportamentului tuturor categoriilor de contribuabili, persoane fizice sau persoane juridice. Este vorba de principiul predictibilitatii impunecod_fiscalrii, care se adauga la cele patru principii deja consacrate ale impunerii si care asigura stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii, precum si eliminarea sau micsorarea unor facilitati fiscale existente deja.

Potrivit acestui principiu, in cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a anului urmator si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an. Fac excepție de la prevederile de mai sus, modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României.

Legat tot de aplicarea acestui principiu, am reusit pentru prima data in istoria recenta a parlamentarismului din Romania, sa limitam efectele distructive ale ordonantelor de urgenta asupra stabilitatii sistemului fiscal si a efectelor nocive produse de acestea, in sensul ca, in situatia în care modificările si/sau completările la Codul Fiscal se adoptă prin ordonante, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare pentru anumite tipuri de modificari, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicării, cu exceptia situatiilor in care modificarile privesc majorări sau introduceri de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii, precum si eliminarea sau micsorarea unor facilitati fiscale existente deja. Aceasta exceptie de la regula modificarii unor prevederi din cod prin ordonante, are o importanta nebanuita, intrucat veniturile oricarui contribuabil vor fi puse la adapost pentru o perioada de cel putin un an si jumatate de la modificarea facuta, prin aplicarea principiul predictibilitatii impunerii.

Cu alte cuvinte, marele castig realizat de contribuabilii romani prin acceptarea in Codul Fiscal al Romaniei a principiului predictibilitatii impunerii va fi acela ca pentru o perioada de timp de cel putin un an si jumatate contribuabilii romani vor putea sa-si planifice veniturile obtinute in concordanta cu cheltuielile planificate, fara a fi pusi peste noapte in situatia de a se trezi cu impozite, taxe contributii obligatorii noi sau cu majorarea celor deja existente, precum si cu eliminarea sau majorarea unor facilitati existente, care pentru contribuabili inseamna cheltuieli suplimentare.

Asta inseamna ca, pentru prima data dupa mai bine de 25 de ani, intreg mediul de afaceri din Romania isi va putea planifica activitatea economica pe baza de bugete de venituri si cheltuieli cu cel putin 6 luni inainte de inceperea exercitiului financiar, iar acestea vor putea fi derulate incepand cu data de intai ianuarie a anului urmator pentru intregul an, fara teama ca in cursul anului ar putea interveni modificari de cheltuieli ca urmare a introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi sau sa se modifice cele deja existente.

Asadar, prin introducerea in Codul Fiscal a principiului predictibilitatii impunerii, sistemul fiscal romanesc face un mare pas spre stabilitatea mediului de afaceri, dand totodata siguranta contribuabililor romani. Acesta este doar primul pas spre planificarea multianuala prin bugete a contribuabililor, care se va produce cu certitudine in momentul in care guvernarea liberala va extinde aplicarea principiului nou introdus pentru perioade medii de timp, de 3-5 ani, in care impozitele, taxele si contributiile obligatorii sa ramana nemodificate, indiferent de alternanta la guvernare a factorilor politici. Este un pas mare pentu fiscalitate acceptatea principiului predictibilitatii impunerii, precum si faptul ca acesta a fost impus de doi deputati ai PNL.

Cu mult respect multumim tuturor colegilor din Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, care au votat in unanimitate includerea in Codul Fiscal a acestui principiu si nu in ultimul rand, reprezentantilor Ministerului de Finante si expertilor prezenti, care au inteles ce inseamna acesta pentru contribuabili in general si pentru mediul de afaceri, in special, si peste toate, pentru stabilitatea economica a Romaniei.

Speram in acelasi timp ca plenul Camerei Deputatilor va avea intelepciunea necesara sa voteze acest amendament ca fiind o necesitate de etapa in asigurarea stabilitatii fiscale si economice a Romaniei.”, declară Vasile Horga. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.