Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele CEDO apreciază iniţiativa României privind îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

Bucureşti: Preşedintele CEDO apreciază iniţiativa României privind îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

DISTRIBUIȚI

137514  – 12062015 –  Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a avut joi, 11 iunie 2015, o întâlnire de lucru cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Dean Spielmann.

“Am discutat, în primul rând, despre principalele cauze care au condus la constatarea încălcării de către România a unor drepturi și la măsurile care se pot lua de către autoritățile române. Problema restituirilor, cauza principală pentru care CEDO a constat încălcarea de către România a unor drepturi a fost rezolvată prin adoptarea în anul 2013 a legislației în materia restituirii proprietăților, iar Curtea a confirmat, în cursul anului 2014, faptul că noua lege prevede un cadru adecvat pentru rezolvarea cererilor de despăgubire. Succesul acestor modificări legislative a fost posibil doar prin dialog constant cu experți din cadrul Departamentului de executare a hotărârilor CEDO și Grefa Curții, iar pentru sprijinul consistent acordat României am ținut să-i mulțumesc în mod deosebit domnului Dean Spielmann. Am menţionat preocuparea constantă faţă de durata procedurilor judiciare, sens în care Ministerul Justiţiei împreună cu reprezentanții instituțiilor sistemului judiciar (MJ, CSM, ICCJ, PICCJ), a început un proces de monitorizare a modului de aplicare a noilor Coduri. România se confruntă cu o situație deosebită în ceea ce privește condițiile de detenție. Avem nevoie de ample investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii penitenciare, dar pe lângă fonduri bugetare, încercăm să atragem și alte surse de finanțare. La inițiativa României și Italiei, în cursul lunii martie 2015 miniștrii justiției din 11 state membre U.E. au semnat o scrisoare prin care se solicită Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Este o situație complicată pentru care nu avem soluții imediate, dar pe care România trebuie să o rezolve,” a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.

Președintele Curții a subliniat că problemele cu care se confruntă România se regăsesc și în alte state europene, sens în care a apreciat inițiativa coautorată de cele 13 state membre.

Oficialul CEDO a exprimat aprecieri față de cooperarea cu autoritățile române în gestionarea cauzelor României deduse Curții, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

foto:romanialibera.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.