Acasă Externe SUA poziționează tancuri și artilerie în Europa Centrală și de Est

SUA poziționează tancuri și artilerie în Europa Centrală și de Est

DISTRIBUIȚI

137791 – 23062015 – Statele Unite ale Americii vor poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în Europa Centrală şi de Est, a anunţat marţi ministrul Apărării din SUA, Ash Carter, potrivit Reuters. Măsura este menită să asigure alianţii din NATO de protecţia împotriva Rusiei, după intervenţia rusă din Ucraina.

Aflat în vizită la Tallinn, Ash Carter a declarat că statele baltice – Estonia, Lituania şi Letonia -, precum și Bulgaria, România şi Polonia au fost de acord să găzduiască elemente ale acestui echipament militar. Unele echipamente vor fi plasate şi în Germania.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, liderii NATO au convenit să organizeze exerciţii şi rotaţii de efective prin aliaţii NATO din estul Europei. De asemenea, s-a decis depozitarea de echipamente în aceste ţări, care să fie folosite în caz de urgenţă.

SUA nu au anunţat oficial unde anume în Europa vor fi plasare echipamentele, dar ştirile despre aceste planuri militare au declanşat un răspuns nervos din partea Moscovei înainte de vizita lui Carter în Europa.

Un oficial din Ministerul Apărării din Rusia a declarat că poziţionarea de tancuri şi echipament militar greu în statele NATO de la graniţele Rusiei ar reprezenta cel mai agresiv act al SUA de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Russia va adăuga anul acesta mai mult de 40 de rachete intercontinentale la arsenalul său nuclear. Ash Carter a condamnat „retorica lejeră” a Rusiei în materie de arme nucleare.

Un document al Armatei SUA arată că vor fi poziţionate în zonă aproximativ 250 de tancuri, vehicule de infanterie Bradley şi bombardiere autopropulsate. Cantitatea de echipamente care vor fi staţionate temportat în fiecare ţară vor fi suficiente pentru aprovizionarea unei companii, suficiente pentru aproximativ 150 de soldaţi, sau un batalian, aproximativ 750 de soldaţi. Marea majoritatea a acestor echipamente se află deja în Europa.

Ash Carter a mai anunţat marţi planuri pentru cooperarea cu centrul cibernetic al NATO din Estonia, pentru a-i ajuta pe aliaţi să dezvolte strategii de apărare cibernetică şi planuri de protecţie a infrastructurii strategice. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.