Acasă Nord-Est Bacau Bacău: Romeo Stavarache, suspect într-un nou dosar

Bacău: Romeo Stavarache, suspect într-un nou dosar

DISTRIBUIȚI

138065 – 03072015  – Primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, este suspect intr-un nou dosar instrumentat de DNA, fiind cercetat pentru modul in care, impreuna cu alti angajati ai primariei din localitate, a cheltuit unele sume de bani atat de la bugetul local, cat si din cel al UE., potrivit Hotnews.ro.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, primarul Stavarache este acuzat de procurorii anticoruptie de tentativa de abuz in serviciu si complicitate la o tentativa de fraudare a fondurilor europene, in ambele cazuri fiind vorba despre aceeasi investitie – reabilitarea si modernizarea Pasajului Letea.

In cazul primei infractiuni, edilul de Bacau ar fi initiat si sustinut in Consiliul Local, in decembrie 2013, un proiect de hotarare pentru alocarea unor fonduri suplimentare pentru continuarea derularii proiectului de reabilitare a pasajului, in suma de 430.000 de lei.

In privinta celei de-a doua acuzatii, DNA sustine ca Stavarache ar fi solicitat Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est acordarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru acoperirea, de asemenea, a unor cheltuieli suplimentare la aceeasi investitie.

In ambele cazuri, procurorii anticoruptie ar fi constatat ca respectivele cheltuieli nu ar fi fost eligibile si ca nu ar exista documente justificative pentru lucrarile facute suplimentar de constructor.

Pe langa primarul Romeo Stavarache, alti peste 20 de angajati ai Primariei Bacau, inclusiv sefi de servicii, sunt cercetati in acelasi dosar, toti avand, cel putin deocamdata, calitatea de suspect.

Cu o investitie de 7,2 milioane de lei, Pasajul Letea a fost realizat, in mare parte cu fonduri de la Uniunea Europeana, in cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, lucrarile fiind derulate in perioada 2013-2014.

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, care mai este judecat intr-un dosar de coruptie, si-a reluat activitatea la primarie pe 19 februarie, in urma a doua saptamani de concediu de odihna, dupa ce, pe 2 februarie, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inlocuit masura arestului la domiciliu cu cea a controlui judiciar.

Stavarache a fost arestat preventiv in 1 iulie 2014, iar in 3 septembrie acelasi an a fost plasat in arest la domiciliu. Tot in septembrie anul trecut, instanta suprema a stabilit ca si ceilalti doi inculpati din dosar, Liviu Goian si Liviu Vasile Cenusa, sa fie judecati in stare de arest la domiciliu.

La sfarsitul lunii noiembrie 2014, Stavarache a ajuns la spital, unde i-a fost montat un dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, dupa ce a acuzat probleme cardiace. Inainte, primarul bacauan a primit acceptul Curtii de Apel Bacau de a-si parasi locuinta.

La 25 iulie 2014, DNA a dispus trimiterea in judecata a primarului Bacaului, pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008 – 2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.

In acelasi dosar, sunt judecati oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Procurorii anticoruptie mai spun ca toate sumele de bani au fost primite de catre Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.

In acest dosar, s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi si patru corpuri de cladire, pana la concurenta sumei de 2.390.459 de lei.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacau din 2004. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.